Zanimljivosti

Mjesto u kojem skoro svi imaju rak, a nitko ne zna zašto

Iako je dom samo 1500 ljudi, selo Wewelsfleth postalo je svjetski poznato, no ne po dobrome. Naime, u tom njemačkom mjestu čak svaki deseti stanovnik boluje od nekog oblika raka – pa tako gotovo u svakom kućanstvu živi netko tko ima tu zlokobnu dijagnozu.

Iako je karcinom definitivno bolest u porastu te epidemija modernog doba, točan razlog za tako velik broj oboljelih nitko ne zna.

Prokleti rakom

Prema statističkim podacima, svatko iz Wewelsfletha ima čak dvostruko veće šanse za tu dijagnozu nego ljudi iz ostatka Njemačke.

– Osjećamo se kao da nas je netko bacio kletvu, a sve nas češće i drugi nazivaju “mjestom prokletih” – rekao je gradonačelnik Ingo Karstens.

On sam nasreću još nije dobio tu strašnu bolest, no zbog karcionaoma je dvostruki udovac, jer su mu obje supruge umrle od raka.

Neki mještani smatraju da su za sve krive tri nuklearne centrale koje se nalaze u blizini.

No sveučilište u Lübecku je napravilo istraživanje vezano uz nuklearke, ali je i istražilo ostale mogućnosti kao što su upotreba toksičnih sprejeva koji se koriste u obližnjem brodogradilištu, azbest i pesticide – no ništa od toga se nije pokazalo kao mogući uzročnik.

No, usprkos rezultatima znanstvenika i liječnika, zabrinuti mještani traže pokretanje službene istrage te vjeruju da iza svega leži nebriga vlasti. U Wewelsflethu je najveći broj smrti od raka dojke, pluća, debelog crijeva i želuca.

 

 

(IBTimes)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend