Zanimljivosti

Mislimo da licu činimo dobro, a samo mu štetitmo

Žene cijene savršeno čisto lice, ali znanost pokazuje da bi to moglo biti štetno. Naša opsjednutost antibakterijskim sapunima može biti štetna jer potiče stvaranje bora i drugih pojava koje kvare ten. Istraživanja pokazuju da su ‘dobre’ bakterije na koži bitne za imunološki sustav, a mogu se boriti i protiv bora, obješene kože i pigmentacije. Baš kao što dobre bakterije u crijevima mogu smiriti želudac, veći broj bakterija na koži može vratiti mladenački ten, uključujući i zdravi sjaj. Naime, bakterije na površini kože održavaju vlagu i sjaj, te se bore protiv loših bakterija koje uzrokuju crvenilo, osjetljivost, mrlje i druge infekcije. Osim toga, bakterije prodiru i u dublje slojeve kože, gdje popravljaju DNK i stvaraju kolagen, nužan za borbu protiv bora.

Kozmetička industrija već poduzima korake

Kozmetička industrija već je shvatila vrijednost bakterija. Primjerice, Aromatherapy Associates je upravo pokrenula novu liniju za njegu kože koja je bogata prebioticima, koje potiču rast dobrih bakterija. I marka NUDE, koju koristi supermodel Helena Christensen, pokrenut će svoju liniju proizvoda s n-probioticima, mikroorganizmima iz kvasca. Spomenute pametne bakterije stimuliraju kožu da proizvodi vlastiti anti-aging kolagen i hijaluronske kiseline. Proizvođači tvrde da su laboratorijski testovi pokazali da probiotici smanjuju stanično oštećenje do 50 posto, smanjuju iritaciju do 35 posto te potiču aktivnu staničnu obnovu do 70 posto.

Znanost potvrđuje moć ‘dobrih’ bakterija

Čini se da iza tvrdnji kozmetičkih tvrtki stoji ozbiljna znanost. Zanimljivo da je 2011. Nobelova nagrada uručena timu koji je pokazao da bakterije na koži djeluju kao važan dio imunološkog sustava tijela. Daljnje studije su pokazale da probiotici mogu ukloniti ekceme i boriti se protiv akni koje uzrokuju loše bakterije. Profesor Richard Tester, znanstvenik na Glasgow Caledonian Universityju, provodi studije s prebiotikom GMH (Glucomannan hidrolizat) i već je dokazao da GMH može promicati zacjeljivanje rana i liječenje akni. ‘Budući da ovaj prebiotik može prodrijeti dublje u kožu, pomaže regenerirati kožu iznutra, obnavlja kolagen, smanjuje bore i vraća njezin prirodni prirodni sjaj’, kaže prof. Tester. Međutim, to sad ne bi trebao biti izgovor da prestanete čistiti lice. I ‘loše’ bakterije se nalaze na našim licima, a one žive od znoja, sebuma i mrtvih stanica kože. Kad se one namnože, tijelo stvara slobodne radikale i enzime koji uništavaju kolagen. Rezultat su bore i obješena koža. Za razliku od tradicionalnih metoda liječenja bora i akni, koji iritiraju kožu, bakterijska njega je vrlo nježna.

(Magazin.hr)
Previous ArticleNext Article

Send this to a friend