Vijesti iz BiH

Misija OESS-a u BiH podržava kampanju „Stop! Govor mržnje“ u BiH

Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini (BiH) podržala je kampanju Vijeća za štampu u BiH pod nazivom „Stop! Govor mržnje“, koja je pokrenuta 16. listopada 2020. godine.

Cilj ove kampanje je da se identificira i reagira na govor mržnje sadržan u online komentarima tijekom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine.  

Od 16. listopada do 16. studenog, u okviru kampanje „Stop! Govor mržnje“ pratit će se i analizirati komentari korisnika 15 web portala u BiH.

„Govor mržnje, diskriminatorna i huškačka retorika ne predstavljaju slobodu govora, nego njenu zlouporabu, koja podliježe krivičnoj odgovornosti. Urednička je obveza ukloniti komentare koji sadrže govor mržnje, diskriminaciju, prijetnje i huškanje s web stranice, i u ekstremnim slučajevima surađivati s policijom i tužiteljstvima na otkrivanju identiteta osoba koje zlouporabljuju slobodu govora“, kazala je Dženana Burek, izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH.

Naglasivši činjenicu da se uporaba govora mržnje povećala na internet portalima u posljednjih nekoliko godina, ambasadorica Kathleen Kavalec, šefica Misije OESS-a u BiH, kazala je: „Važno je da udružimo snage i borimo se protiv širenja stavova koji mogu poticati na netoleranciju ili izazivati sukobe u lokalnim zajednicama. Pozivamo sve kandidate, političare i građane da se suzdrže od korištenja uvredljivog ili ponižavajućeg govora i govora koji vodi k podjelama. Korištenje takvog jezika je nesmotreno i opasno.“

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend