Vijesti iz BiH

Mirovine će biti povećane za cijelu godinu

Vlada FBiH danas je na telefonskoj sjednici donijela odluku da će mirovine biti povećane za 2,8 posto i da će to povećanje obuhvatiti cijelu godinu.

Podsjetimo, na prošloj je sjednici Vlada donijela odluku o povećanju, ali ne retroaktivno od 1. siječnja, kako je zakonom predviđeno, već su od povećanja bila izuzeta četiri mjeseca kada je na snazi u FBiH bilo izvanredno stanje izazvano pandemijom novog soja koronavirusa.

“Pribavili smo mišljenje Ureda za zakonodavstvo. rečeno je da prestankom ‘korona zakona’ nema smetnji da se penzije usklade za cijelu godinu. Dobili smo i dodatne informacije od Zavoda PIO/MIO i o tome smo danas raspravljali na telefonskoj sjednici Vlade, koja je donijela odluku o usklađivanju i penzija i vrijednosti boda za cijelu godinu”, rekao je Vesko Drljača, ministar rada i socijalne politike FBiH.

Pitali smo ga zašto je Vlada FBiH uopće i donijela odluku da se od povećanja mirovina izuzmu mjeseci kada je bilo izvanredno stanje, što je izazvalo ogorčenost i oštre reakcije umirovljenika.

“Ovaj ‘korona zakon’ je imao negativni stav po pitanju bilo kakvog povećanja. Tražili smo dodatno tumačenje i dobili smo ga”, pojasnio je Drljača.

Za povećanje mirovina za 2,8 posto trebat će oko 56 milijuna KM

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend