Vijesti iz BiH

Ministrica Pendeš zajedno sa državnim izaslanstvom BiH u službenom posjetu Republici Turskoj

 

Izaslanstvo je predvodio predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, a pored ministrice Pendeš, izaslanstvo Vijeća ministara BiH sačinjavaju ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Republika Turska, u okviru bilateralne suradnje, daje snažnu potporu naporima Ministarstva obrane i Oružanim snagama BiH u okviru NATO integracijskog procesa, a posebno u dostizanju NATO standarda i izgradnji kapaciteta, unapređenju ljudskih potencijala i vještina te pruža značajnu pomoć u oblasti školovanja i izobrazbe pripadnika Oružanih snaga BiH.

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš i ministar obrane Republike Turske Ismet Yilmaz potpisali su 07.04.2016. godine u Ankari Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o suradnji u vojnoj obuci. Sporazum je potpisan u nazočnosti predsjedatelja Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića i premijera Turske Ahmeta Davutoglua, u okviru zvaničnog posjeta izaslanstva Vijeća ministara BiH Republici Turskoj.

Ministrica Pendeš je, u odvojenom susretu, razgovarala s ministrom obrane Republike Turske Ismetom Yilmazom, tijekom kojega je ministrica Pendeš izrazila zahvalnost Republici Turskoj i Ministarstvu obrane Republike Turske, za pomoć i potporu koju ova NATO članica pruža Bosni i Hercegovini u oblasti obrane, ali i u drugim oblastima koje Bosnu i Hercegovinu približavaju euroatlantskim integracijama.

Također, ministrica Pendeš se zahvalila na pomoći koju Ministarstvo obrane Republike Turske pruža u oblasti školovanja i izobrazbe pripadnika OS BiH, kao i za financijsku pomoć koju Ministarstvo obrane BiH dobija kroz grantove od Republike Turske.

Poseban dio razgovora bio je posvećen suradnji koja proizilazi iz postojećih sporazuma o suradnji te su se obje strane usuglasile da se međusobna suradnja proširi kroz nove implementacijske sporazume i protokole. Naglašena je i veoma dobra suradnja u vojnom sektoru, a razgovarano je i o mogućnostima proširenjа suradnje u oblasti namjenske industrije.

 

(izvor:vijesti.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend