Vijesti iz BiH

Ministrica Pendeš s veleposlanicima NATO zemalja u BiH – Napredak na putu aktivacije MAP-a

U Domu OS BiH u Sarajevu po treći put je održana prezentacija o trenutnom statusu i ostvarenom napretku u oblasti obrane, u okviru NATO integracijskog procesa Bosne i Hercegovine, a koju je za veleposlanike zemalja NATO-a u Bosni i Hercegovini pripremilo Ministarstvo obrane BiH.

 

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš sa suradnicima, prisutne je veleposlanike iz više od 20 zemalja NATO-a izvijestila o aktuelnostima procesa knjiženja perspektivnih vojnih lokacija, kao preduvjeta za prijem BiH u Akcijski plan za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu.

 

„Od ukupno 63 lokacije koje je je svojom odlukom prepoznalo Predsjedništvo BiH, do sada smo uknjižili vlasništvo na 30. Do kraja godine očekujemo da će biti uknjižene još tri lokacije„ naglasila je ministrica Pendeš. „Sve 63 lokacije koristimo bez ikakvih problema te je samo pitanje kompliciranosti knjiženja, koje moraju provesti nadležne isntitucije. S naše strane, Ministarstvo obrane čini maksimum te vjerujemo da će to pozitivno prepoznati i predstavnici zemalja članica u Glavnom sjedištu NATO-a u Bruxellesu“.

 

Uz ministricu obrane, na prezentaciji su o knjiženju vojnih lokacija, ali i o izradi nove strukture kadrova u Ministarstvu i Oružanim snagama BiH govorili i tajnik MO BiH Muhamed Smajić, te brigadni generali Ivica Jerkić i Mirsad Ahmić iz Operativnog zapovjedništva OS BiH.

 

U ime NATO kontakt veleposlanstva za BiH, veleposlanik Republike Slovačke u BiH Nj. E. Martin Kačo, ocijenio je da je sastanak prošao u otvorenoj analizi onoga što se učinilo u procesu ispunjavanja uvjeta za aktivaciju MAP-a. Zakjučio je kako će dobijene informacije biti vrlo korisne za ministre vanjskih poslova zemalja NATO-a, koji u utorak počinju sastanak u Bruxellesu.

 

 

 

             Ured za odnose s javnošću

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend