Vijesti iz BiH

Ministrica Pendeš osuđuje svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OSBiH

Nakon informacije u medijima da je pripadnik Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Mirza Džidić putem društvene mreže facebook uputio ozbiljne prijetnje Lejli Čolak, novinarki portala Kliks, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš oštro je osudila svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OSBiH. Kako je saopćeno, ministrica će poduzeti sve mjere kako bi se takav način ponašanja spriječio u skladu sa zakonskim propisima. U Ministarstvu odbrane BiH su pokrenute istražne radnje radi utvrđivanja činjenica.

„Oružane snage BiH imaju propisan Etički kodeks ponašanja vojnih osoba u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih osoba u toku obavljanja službe i van službe.Povreda Etičkog kodeksa ponašanja od strane vojne osobe povlači moralnu odgovornost, a ako je vojna osoba povrijedila odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcionira se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definiraju tu oblast“, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Rukovoditelji organizacijskih cjelina Ministarstva obrane BiH i zapovjednici na svim razinama odgovorni su za dosljedno poštivanje odredbi Etičkog kodeksa, navedeno je također u saopćenju Ministarstva obrane BiH.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend