Svijet

Ministrica Pendeš na otvaranju Međunarodne izložbe „DIMDEX 2018“ u Kataru

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i delegacija  Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojoj se nalaze i zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni general Gojko Knežević, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović i ambasador Bosne i Hercegovine u Kataru Nj.E. Tarik Sadović, prisustvovala je ceremoniji svečanog otvaranja Međunarodne pomorsko-odbrambene  izložbe „DIMDEX 2018“.

 

Deseta po redu izložba „DIMDEX 2018“ se održava u Dohi od 12. do 14. marta 2018. godine, uz prisustvo predstavnika preko 40 zemalja i pod pokroviteljstvom Njegovog Visočanstva Šejka Tamim Bin Hamada Al Thanija, emira Države Katar.

 

Međunarodna pomorsko-odbrambena izložba okupila je nekoliko stotina učesnika iz vladinog i odbrambeng sektora, vojne i namjenske industrije, stručnjaka iz oblasti naučnog i istraživačkog miljea vojne tehnike, tehnologije i industrije, organizacija koje se bave nabavkom i prodajom vojnog naoružanja i municije, a sve pod motom „Platforma svjetske klase za tehnologiju, sposobnosti pomorske obrambene industrije“.

 

Pored ministrice odbrane Bosne i Hercegovine, otvaranju izložbe prisustvovali su između ostalih i ministri odbrane Republike Turske, Grčke, Pakistana, Malija te brojne vojne delegacije predvođene načelnicima generalštabova, a najbrojniji su bili predstavnici mornaričkih snaga zemalja učesnica izložbe „DIMDEX“, koji su ujedno i učesnici tradicionalne konferencije mornaričkih komandanata Srednjeg Istoka (MENC).

 

Ceremoniji otvaranja izložbe prisustvovao je zamjenik emira Države Katar, Nj.E.  Sheikh Abdullah Bin Hamad Al Thani, zamjenik premijera i državni ministar za pitanje odbrane, Njegova ekselencija,  dr. Khalid bin Mohameed Al Attiyah, kao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Države Katar general-pukovnik Ghanem bin Shaheen Al Ghanem.

 

Delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je nakon ceremonije otvaranja sajma obišla značajan broj izložbenih štandova gdje je stekla uvid u najsavremeniju ponudu vojnog naoružanja i opreme, a za obilazak određenog broja izložbenih štandova od strane delegacije MO i OS BiH, iskazan je poseban interes  zemalja i kompanija izlagača na ovom sajmu.

 

Prvi dan izložbe bila je prilika da se ministrica Pendeš susretne na neformalnim sastancima sa kolegama ministrima odbrane i načelnicima generalštabova prijateljskih i partnerskih zemalja, među kojima je i zvaničani sastanak ministrice sa načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Države Katar, general-pukovnikom  Ghanim bin Shaheen Al Ghanimom.

 

Tokom sastanka sa generalom Al Ghanimom razgovaralo se o uspostavi i unapređenju bilateralne saradnje između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Države Katar, te je konstatovano da postoji obostrani interes kako bi se što prije uspostavili potrebni mehanizmi kako bi što prije došlo do operacionalizacije mogućih vidova saradnje.

 

O ovim i drugim važnim pitanjima iz oblasti bilateralne vojne saradnje Bosne i Hercegovine sa ovom prijateljskom zemljom ministrica Pendeš će razgovarati tokom sustrašnjeg sastanka sa zamjenikom premijera Države Katar  i državnim ministrom za pitanje odbrane, dr. Khalidom bin Mohammedom Al Attiyahom.

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend