Vijesti iz BiH

Ministrica Pendeš na konferenciji „Regrutirati i zadržati najbolje žene (i muškarce)“

U organizaciji Ministarstva odbrane BiH i Komande EUFOR-a u BiH u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu je danas održana konferencija na temu „Regrutirati i zadržati  najbolje žene (i muškarce)“, koja je upriličena u  povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena.

 

Uvodnim obraćanjima učesnicima konferencije su se obratili ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, komandant EUFOR-a generalmajor Anton Waldner, ambasador Švedske NJ.E. Anders Hagelberg, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, predsjedavajuća Koordinacionog odbora za provedbu UN rezolucije 1325 ”Žene, mir, sigurnost” Samra Filipović-Hadžiabdić, komandant Štaba NATO-a u BiH brigadni general Robert Huston i zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno.

 

Konferencija je bila prilika da se predstave rezultati o postignućima Ministarstva odbrane BiH u vezi s rodnom integracijom i primjenom Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 – Žene, mir, sigurnost, ali i da se pokažu vrijednosti i stručnost osoblja Ministarstva odbrane BiH u aktivnostima posvećenim pitanju aktivne uloge žena i analize rodnih pitanja, podizanju svijesti i promoviranju rodne ravnopravnosti u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

 

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je podsjetila da implementaciju odredbi Rezolucije Vijeća sigurnosti UN 1325 Ministarstvo odbrane realizira kroz saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, Agencijom za ravnopravnost spolova BiH i nevladinim sektorom, kao i saradnju sa Štabom NATO u Sarajevu, EUFOR-om, UNDP-om i ambasadama partnerskih zemalja. Također, ministrica Pendeš je naglasila da su na svim nivoima Oružanih snaga BiH, organizirane edukacije i informiranja o značaju učešća žena u vojnim snagama i misijama podrške, te da je oko četiri hiljade pripadnika i pripadnica Ministarstva odbrane BiH, komandi i jedinica Oružanih snaga BiH upoznato s Rezolucijom 1325, kroz obuke i terenske posjete.

 

Pored predstavnika MO BiH i Glavne komande EUFOR-a, u vezi sa iskustvima, izazovima u regrutovanju i zadržavanju žena, kao i mjerama za povećanje njihovog učešća, na konferenciji su govorili predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, MUP-a RS, MUP-a FBiH, SIPA-e, te predstavnici učesnica misije EUFOR-a iz UK Velike Britanije i Sjeverne Irske, predstavnici učesnica misije EUFOR-a iz Republike Irske, te Oružanih snaga SAD.

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend