Vijesti iz BiH

Ministrica Pendeš na 11. Radionici za smanjenje zaliha konvencionalnog oružja i streljiva

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš održala je danas uvodno izlaganje na otvaranju 11. Radionice regionalnog pristupa jugoistočne Europe za smanjenje zaliha konvencionalnog oružja i municije (RASR – Regional Approach to Stockpile Reduction).

Na radionici sudjeluju visoki predstavnici ministarstava obrane i zajedničkih stožera zemalja regije, koje su uključene u program Fizičke sigurnosti i upravljanje zalihama konvencionalnog oružja i streljiva (PSSM – Phisical Security and Stockpile Management), zvaničnici EU delegacije u Bosni i Hercegovini, te predstavnici Vijeća za regionalnu suradnju.

Ministrica Pendeš je na početku svog obraćanja podsjetila da je Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a 2009. godine utvrdilo inicijativu regionalnog pristupa smanjenju zaliha konvencionalnog naoružanja i streljiva u cilju koordiniranog praćenja rješavanja prijetnji koje predstavljaju pretjerane, nestabilne, slabo osigurane ili na drugi način rizične zalihe konvencionalnog naoružanja i streljiva u Jugoistočnoj Europi. Istakla je da nelegalna trgovina i zlouporaba naoružanja i streljiva predstavlja ozbiljnu prijetnju po javnu i državnu sigurnost, povećava rizik od terorističkih akata i narušava izgradnju mira i dugoročni razvoj država u regiji.

Također, ministrica Pendeš je predstavila činjenice o rezultatima Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine u oblasti upravljanja zalihama naoružanja i streljiva istakavši da je u periodu od 2006. godine do kraja 2018. godine izvršena delaboracija više od 25.000 razne vrste streljiva, od kojih je najveći dio bio nestabilan i nesiguran.

Na kraju svog obraćanja, ministrica Pendeš je kazala da je Ministarstvo obrane, uz podršku UNDP-a, u suradnji s Norveškom narodnom pomoći i u koordinaciji s EUFOR-om pokrenulo bitan projekat razvoja i testiranja metodologije u procjeni rizika za naseljena mjesta koja se nalaze u blizini skladišta streljiva, a koji je zasnovan na načelima humanitarnog imperativa.           

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend