Regionalne vijesti

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš na sastanku članica Američko-jadranske povelje

Ministrica obrane Bosne iHercegovine Marina Pendeš danas je govorila na sastanku ministara obrane članica Američko-jadranske povelje (A-5) koji se održao u Tirani, Republika Albanija.

Ministarski sastanak je sadržavao sesije s temama: Perspektiva zemalja promatrača vezana za sigurnosno okružje u regiji i njihovo članstvo u Američkoj-jadranskoj povelji, Sigurnosni izazovi jugoistočne Europe, Budućnost inicijative A-5 i zajednički doprinos NATO operacijama i misijama, te NATO-ova Politika otvorenih vrata. Na otvaranju sastanka govorila je ministrica obrane Republike Albanije Olta Xhaçka te zamjenica pomoćnika tajnika za obranu SAD Laura Cooper.

Govoreći o izazovima u jugoistočnoj Europi, ministrica Pendeš se posebno osvrnula na ilegalne migracije, terorističku prijetnju, povratak boraca sa stranih ratišta te prirodne i slične katastrofe. Istaknula je da ni regijani cijela Europa nemaju sveobuhvatnu i koherentnu politiku ili strategiju suočavanja s migrantskom krizom. U pogledu potencijalnih terorističkih prijetnji, naglasila je da je odgovor institucija BiH na tu prijetnju u posljednjih nekoliko godina sustavan, organiziran, sveobuhvatan i adekvatan.

„Da bismo učinkovito prevenirali i adekvatno odgovorili na pomenute izazove, uspješna regionalna suradnja mora podrazumijevati razmjenu iskustava, znanja i ekspertiza, ali i obuku i zajedničko djelovanje, koje će pratiti i odgovarajuća transformacija i prilagodba politika, strategija i struktura,“ zaključila je ministrica Pendeš. Sastanak je okončan potpisivanjem zajedničke izjava ministara obrane država članica A5.

Na marginama ministarskog sastanka, ministrica Pendeš je imala i bilateralne sastanake s ministricom obrane Albanije Oltom Xhaçkom i izaslanstvom SAD-a, koju je predvodila zamjenica pomoćnika tajnika za obranu SAD-a LauraCooper. Inicijativu A-5 pokrenule su Hrvatska, Albanija, Makedonija i SAD 2003. godine, a od 2008. godine aktivni sudionici su BiH i Crna Gora. Glavni cilj ove inicijative je pružanje potpore euroatlantskim procesima u jugoistočnoj Europi.

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend