Svijet

Ministrica Marina Pendeš u posjeti pripadnicima OS BiH u Afganistanu

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš od 20. novembra 2017. godine boravi u posjeti pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su angažirani u mirovnoj misiji „Odlučna podrška“ u Afganistanu, zajedno sa delegacijom koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

 

U delegaciji se nalaze i Selmo Cikotić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Zoran Đerić, savjetnik člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, te zamjenik komandanta Operativne komande OS BiH za operacije brigadni general Mirsad Ahmić.

 

Ministrica Pendeš je posjetila pripadnike Oružanih snaga BiH u Kabulu i bazi Bagram, te zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i članovima delegacije, prisustvovala sastancima s komandantom NATO misiје „Оdlučnа podrška“gеnеrаlоm Johnom Nichоlsоnоm i komandantom baze Bagram generalmajorom Leopoldom Quintasom, kao i drugim aktivnostima predviđenim planom posjete.

 

Tokom razgovora konstatovano je da Bosna i Hercegovina daje svoj konkretan doprinos uspostavi mira učešćem pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Afganistanu, te da je opredijeljena za nastavak angažmana, čime bi se dodatno iskazala privrženost izgradnji mira u Afganistanu.

 

Delegacija će tokom posjete pripadnicima Oružanih snaga BiH, prisustvovati i obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH u bazi Bagram, gdje će, osim jedinice angažirane u bazi Bagram, učestvovati i pripadnici Oružanih snaga BiH koji su raspoređeni u Mazar-e-Sarifu.

 

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend