Ministri EU u ponedjeljak o BiH, Njemačka za sankcije RS-u

Ministri vanjskih poslova EU ċe na sastanku 15. studenog, raspravljati o prilikama na Zapadnom Balkanu, s posebnim fokusom na BiH i odnose između Srbije i Kosova.

U pripremljenom dokumentu u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid se ocjenjuje da je politička situacija na Zapadnom Balkanu u posljednjih par mjeseci “sve izazovnija”.

Spominje se produbljavanje političke krize u Bosni i Hercegovini, tenzije na sjeveru Kosova kao i međustranačke podjele u Crnoj Gori koje, kako se kaže “paralizirajušu politički sustav” u zemlji.

Prema saznanjima RSE, Njemačka je inzistirala da Bosna i Hercegovina bude glavni fokus na raspravi. Diplomatski izvori su potvrdili da je iz Berlina najavljeno da bi šef njemačke diplomacije spomenuo moguċnost sankcija protiv politčara u bh. entitetu Republici Srpskoj koji izjavama i akcijama ugrožavaju Daytonski sporazum.

Međutim, kako je objašnjeno za RSE, pitanje sankcija je veoma kompleksno i zahtijeva široku raspravu unutar EU te konsenzus među državama članicama, stoga se na satanku 15. studenom ne mogu očekivati odluke osim takozvanog „opipavanja terena” kako bi Brisel mogao reagirati ako Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, nastavi s akcijama.

Na papiru koji je izradio Borrellov kabinet se ocjenjuje da se politička situacija u BiH naglo pogoršala od ljeta.

„Neprihvatljiva, huškačka retorika koja dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje doprinijela je povećanju tenzija na terenu”, ističe se u dokumentu te dodaje da su državne institucije sada „efektivno blokirane”.

U dokumentu šefova diplomacija zemalja članica EU se navodi da treba učiniti sve kako bi se očuvala stabilnost BiH.

„Prije svega, hitno je potrebno stvoriti odgovarajući prostor za rješenje zasnovano na dijalogu kako bi BiH napredovala na svom europskom putu”, navodi se u dokumentu, te dodaje da je neophodno nastaviti zajedničke napore na nivou EU i SAD, jer je bliska koordinacija veoma važna.

Nedavno produženje mandata Vijeća sigurnosti UN za operaciju EUFOR Althea se smatra pozitivnim korakom ka očuvanju sigurnosti i stabilnosti.


(Vijesti.ba)