Ministarstvo zdravstva ŽSB prihvatilo inicijativu za osiguravanje većih prava onkološkim pacijenticama

Ministarstvo zdravstva i socijalne politike je prihvatilo inicijativu zastupnice i predsjednice ŽO ZŽ HDZ BiH ŽSB Suzane Krišto, koju je podnijela za osiguravanje većih prava onkološkim pacijenticama, te izvršilo izmjenu Pravilnika o pravu osiguranih osoba na korištenju ortopedskih i drugih pomagala u smislu da osigurane osobe oboljele od karcinoma dojke imaju pravo na dva specijalna grudnjaka u 18 mjeseci.

Podsjetimo, trenutno je u Županiji Središnja Bosna 864 oboljelih od raka dojke.

U povodu obilježavanja mjeseca ružičaste vrpce, mjeseca borbe protiv raka dojke, članice Zajednice žena ŽSB organizirale su i podržale brojne stručne, edukativne, sportske, humanitarne aktivnosti, odnosno javnozdravstvene manifestacije kojima se željelo ukazati na važnost ranog otkrivanja karcinoma dojke te odlaska na redovite dijagnostičke preglede.

Sukladno mogućnostima do sada se radilo, a i nastavit će se na uređenju zakonske oblasti kao i na stvaranju pretpostavki za liječenje, prvenstvo kvalitetnijim uređajima za rano otkivanje raka dojke kao i ugovaranju usluga u kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru kojima je županija suosnivač. Otvaranje onkološkog odjela i onkološke ambulante u Bolnici za plućne bolesti i tuberkulozu u Travniku, omogućit će da se kemoterapije u skorije vrijeme primaju i u ŽSB, tako će onkološki pacijenti na području ŽSB biti pošteđeni puta na kemoterapije i liječenje u Sarajevo. Čak više od 80 posto pacijenata moći će dobiti liječenje i terapiju u Travniku, a samo najteže slučajeve slat će se za Sarajevo. Novi odjel onkologije pokrivat će onkološke bolesti na pet organa.

Organizirale su i okrugli stol na temu „Dijagnostika i liječenje karcinoma dojke – izazovi, problemi i rješenja“. O zdravstvenom sustavu i problemu bolesti karcinoma dojke govorio je tim vrhunskih stručnjaka koji se svakodnevno susreću s pacijentima oboljelima od mnogih bolesti, te osobe koje su i same oboljele i liječene od karcinoma dojke.

Svi identificirani problemi u promociji preventive, liječenja, administrativnih problema su već predmet razmatranja te ovom izmjenom Pravilnika, digitaliziranim mamografom u Vitezu, te nabavkom sanitetskih vozila za sve Domove zdravlja pružamo bolje zdravstvene usluge na prostoru ŽSB.

(Ured za informiranje ŽO HDZ BiH ŽSB)