Vijesti iz BiH

Ministarstvo konačno odlučilo riješiti problem: Roditelji neće svake godine morati kupovati nove knjige

Zbog velikih pritisaka roditelja, koji svake školske godine moraju kupovati nove udžbenike, koje ne mogu naslijediti mlađa djeca niti se mogu proslijediti učeniku u drugoj školi, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo odlučilo je da riješi problem.

Izdavačke kuće

Kako nam je rekao resorni ministar Elvir Kazazović, do sada nije bilo zakona o udžbenicima u KS, jer je nadležnost na federalnom nivou, koji, također, nikad nije donio zakon.

– Roditelji su nam se žalili da se svake godine mijenjanju autori udžbenika, nastavnici za jedan predmet koriste različite udžbenike. U jednoj školi za jedan predmet ima više udžbenika, bilo je čak slučajeva da za jedan razred imamo osam udžbenika. Postojao je interes između nastavnika i izdavačkih kuća, što ćemo sada promijeniti – kazao je Kazazović.

Istaknuo je da je komisija pripremila Nacrt zakona o udžbenicima, ali da se pridržavaju federalnih smjernica, jer udžbenička politika treba ostati ista na nivou kantona.
– Jedan udžbenik bit će za jedan predmet, udžbenici će biti jeftiniji i kvalitetniji. Nastavnici će se morati opredjeljivati za jedan udžbenik za koji aktivi procijene da je najbolji i taj će se koristiti – naveo je Kazazović, dodavši da će zakon o udžbenicima najveću korist donijeti roditeljima i učenicima.

Jedan udžbenik

Koliki je trenutno problem u ovoj oblasti, pokušat ćemo predstaviti primjerom udžbenika za sedmi razred u KS. Tako za geografiju postoji šest udžbenika, za biologiju pet, za historiju osam… Dešavalo se da svaki nastavnik izabere različitu knjigu iz koje djeca uče. To se više neće moći dešavati, svi će učenici učiti iz jedne.

Javna rasprava

– Materijal u formi nacrta ide na usvajanje Vladi i Skupštini KS, a nakon toga u javnu raspravu. Sve probleme koje smo imali u vezi s udžbenicima, rješavamo ovim zakonom – kazao je Kazazović.

avaz

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend