Regionalne vijesti

Milanović savjetnik: Novi posao naći će u tvrtki iz Bruxellesa?

Zoran Milanović, bivši premijer i, de facto, bivši čelnik SDP-a u kontaktima je s nekoliko konzultantskih tvrtki, uglavnom iz Bruxellesa, specijaliziranih za pružanje usluga državama koje žele postati članice Europske unije, doznaje 24sata.
Riječ je privatnim tvrtkama koje, između ostaloga, zapošljavaju bivše političare koji imaju iskustva u pregovorima oko članstva u Uniji.

“Milanović je jako pogodan za takav posao jer je, zajedno s pregovaračkim timovima RH-a, odradio veliki dio posla oko pridruživanja Republike Hrvatske u Europsku uniju’, pojasnio nam je sugovornik blizak bivšem šefu vlade i SDP-a.
U Bruxellesu, ali i drugim europskim metropolama postoji niz sličnih tvrtki koje pružaju takve vrste savjetničkih usluga. “Milanovićeva prednost je da osobno poznaje sve ključne ljude u vertikali Europske komisije i na njih je, koliko znam, ostavio jako dobar dojam”, kaže isti sugovornik.

Uz jasnu ogradu da nije riječ o lobističkom poslu, već o savjetovanju vlada i ključnih političara u izradi strategija koje bi ih trebale približiti ulasku u Uniju.

Plaće na takvim pozicijama nerijetko prelaze i 10 tisuća eura mjesečno uz dodatno plaćanje drugih troškova. Primjerice, bivši njemački premijer Gerhard Schrooder, nakon gubitka izbora, zaposlio se kao odlično plaćeni konzultant ruskog Gazproma, a poznat je i propali pokušaj Ive Sanadera da se ubaci u sličan savjetnički posao.

Bivša državna tajnica, u vrijeme Sanaderove vlade, Marija Pejčinović Burić već dulje bavi se konzultantskim poslom oko pitanja EU-a. Isto je s Tamarom Obradović Mazal, jedno od važnijih pravnih savjetnica i pregovaračica tijekom pregovora oko pristupanja Republike Hrvatske u Europsku uniju. Nije poznato kad bi Milanović trebao završiti pregovore, ali se naglašava da su tek u početnoj fazi.

(24sata.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend