Vijesti iz BiH

Mikrokreditna fondacija (MKF) “Partner” predstavila je kredit vrijedan deset miliona BAM

„Mikrokreditna fondacija (MKF) Partner predstavila je jučer 10.04.2018. godine u Sarajevu kredit vrijedan deset miliona BAM, koji je odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) za kreditiranje mjera energetske efikasnosti u stambenom sektoru.
Kreditna sredstva su namijenjena toplotnoj izolaciji objekata, zamjeni prozora i vrata, nabavci kotlova na pelet i biomasu te solarnih kolektora, fotonaponskih panela, toplotnih pumpi, ekonomične rasvjete i drugim mjerama koje donose uštedu i komfor.
Direktor MKF Partner Senad Sinanović izjavio je da ova kreditna linija za njih predstavlja izuzetnu priliku jer 47 posto građana Bosne i Hercegovine nema bankarski račun, pa su im mikrokreditne organizacije šansa da imaju pristup finansiranju.
“Mi smo za 21 godinu plasirali 400.000 kredita ukupne vrijednosti 1,5 milijardi BAM, a projekti energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini imaju potencijal od pet milijardi BAM”, rekao je Sinanović.
Šef Ureda EBRD-a u našoj zemlji Jan Braun (Ian Brown) ističe da investiranje u energetsku efikasnost stambenih objekata stanovništvu omogućuje uštede kroz niže račune za energente, a njihove domove čini ugodnijim za život.
Sredstva su odobrena u okviru EBRD-ovog Programa finansiranja zelene ekonomije (GEFF) za Zapadni Balkan, ukupne vrijednosti 85 miliona eura.
Poticaje i tehničku pomoć za podršku investicijama u zelene tehnologije će osigurati Evropska unija, Federalno ministarstvo finansija Austrije i Evropski zajednički fond za zapadni Balkan u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan, a u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice.“

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend