Zanimljivosti

– Microsoft BiH podržao četvrto Coding Challenge takmičenje

Microsoft je ove godine podržao četvrto Coding Challenge takmičenje u organizaciji Fakulteta za informacijske tehnologije (FIT) u Mostaru, kroz podršku za takmičenje u kategoriji razvoja Windows Phone aplikacija.

Po prvi put ove godine na takmičenje su se mogli prijaviti i studenti sa bilo kojeg drugog univerziteta pa je samim tim privuklo veliki broj učesnika u svim kategorijama, a naročito u Windows Phone kategoriji. „Kroz FIT Coding Challenge takmičenje studenti su pokazali veliko zanimanje za razvoj aplikacija na Windows Phone platformi te nas raduje činjenica da smo kao rezultat takmičenja dobili 15 zanimljivih aplikacija koje će svoje mjesto naći ne samo na telefonima korisnika u Bosni i Hercegovini, nego i u svijetu. Microsoft BiH i u budućnosti planira da podrži ovakva takmičenja te dodatno uloži u promociju Windows Phone platforme“, izjavila je  Lejla Zukić-Krivdić, direktorica Microsoft BiH. Za prve tri nagrade pobrinula se kompanija Nokia, a podršku takmičenju su pružili Microsoft partneri Telerik i Pluralsight.  Prvo mjesto osvojio je student FIT-a  Mostar, Semin Alkić, sa aplikacijom Have2See.  Aplikacija omogućava pregled popularnih turističkih destinacija širom svijeta korištenjem „Augmented Reality“ odnosno kroz pronalazak obližnjih destinacija, mogućnost pregleda slika, komentara, davanja recenzija, izdvajanja omiljenih lokacija itd.  Drugo mjesto, pripalo je Harisu Mujkiću, studentu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, za igru „Sweets Commander“ koja se bazira na tower-defense konceptu i „odbrani od mrava“ koja će biti veoma zabavna korisnicima.  Treće mjesto, osvojio je Dženan Šljivo, sa aplikacijom Cyclocomp koja omogućava biciklistima praćenje trenutne brzine, pređeni put i ostvarenih rezultata. Zanimljivost ove aplikacije je mogućnost pristupa i  bez internet konekcije. Kroz takmičenje je ponuđen još veliki broj zanimljivih aplikacija o kojima je više detalja dostupno na linku: http://blogs.msdn.com/b/msdnbih/archive/2012/06/25/pobjednici-fit-coding-challenge-windows-phone-takmicenja.aspx i gdje su aplikacije poredane po abecednom redu.

 

Microsoft BiH

Kompanija Microsoft Bosna i Hercegovina osnovana je sredinom 2006. godine. U cjelosti je u vlasništvu Microsoft Corporation, Redmond, WA i posvećena je razvoju bosanskohercegovačkog IT tržišta. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda u BiH je razvoj prodajne mreže, uključujući marketing, konsultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške. U saradnji s domaćim partnerskim kompanijama, Microsoft posvećuje posebnu pažnju omogućavanju razvoja cjelovitih, pouzdanih i skalabilnih rješenja koja će zadovoljiti specifične poslovne potrebe korisnika u Bosni i Hercegovini.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend