Vijesti iz BiH

Mevlid Jašarević štrajka glađu, traži premještaj u Srbiju

Mevlid Jašarević, koji je na 15 godina zatvora osuđen zbog terorističkog napada na američko Veleposlanstvo u Sarajevu, stupio je u četvrtak u štrajk glađu. Jašarević, koji kaznu trenutačno izdržava iza zidina Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, rekao je kako se na taj potez odlučio ustrajan u zahtjevu da bude premješten u neki od zatvora u Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima obitelj.

– Od jutros sam u štrajku glađu, sad sam bio kod liječnice koja mi je mjerila šećer i spustit će me u stacionar. Na ovu odluku odlučio sam se kako bih upozorio na veličinu svog problema – rekao je u četvrtak Jašarević. Objasnio je kako bi, prema zakonodavstvu BiH, on u zatvoru trebao ostati do zadnjeg dana kada mu istječe zatvorska kazna. – Ovdje mi, po zakonu, ne mogu dati ni slobodan vikend, a ne mogu me ni pripremiti za slobodu. Nemaju uvjete za to. Ovdje ću odslužiti 15 godina i onda ću biti protjeran u Srbiju.

A kako da izađem bez ikakvih priprema? U interesu Srbije je da me primi kao svog državljanina i da me pripremi za slobodu – ističe Jašarević. Tvrdi da je o štrajku glađu obavijestio i Veleposlanstvo Srbije u BiH te priželjkuje razgovor s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– I da sam najgori na svijetu, ja sam u Srbiji rođen. Nadam se da će Vučić imati pet minuta da obavimo videopoziv kako bih mu iznio svoj problem – rekao je Jašarević u telefonskoj izjavi. I Siniša Perković, upravnik Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, potvrdio je kako Jašarević štrajka glađu. – Smješten je u stacionar kako to zakon predviđa – rekao je Perković za Nezavisne novine. Jašarević je i službenim putem zatražio da ostatak zatvorske kazne odsluži u Srbiji, što mu je tamošnje pravosuđe odbilo. Prije godinu dana, kako nam je rekao, poslao je Ministarstvu pravosuđa BiH dopis da želi premještaj u Srbiju te je taj zahtjev proslijeđen u Ministarstvo pravosuđa Srbije, a oni su ga dostavili Višem sudu u Beogradu, Posebnom odjelu, odakle mu je stigla odbijenica, a na tu odluku on je uložio žalbu. Odluka po toj žalbi, kako je potvrdio, još mu nije stigla.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend