Zanimljivosti

Međunarodni dan pismenosti

U subotu, za Međunarodni dan pismenosti, 08.09.2012. godine, organizacija GIZ, u saradnji sa 6 osnovnih škola, koje su licencirane za obrazovanje odraslih, te predstavnicima Zavoda za zapošljavanje RS i Službe za zapošljavanje ZE-DO, kao i relevantnih institucija za obrazovanje, biće postavljeni info-štandovi za sve potencijalne polaznike za naknadno sticanje osnovnog obrazovanja.

Lokacije info-štandova su: Sarajevo (ispred Mercator Centra Dobrinja), Zenica (Trg Alije Izetbegovića, ispred Robne kuće „Bosanka“), Vojkovići (ulica Stefana Nemanje u Lukavici), Kakanj (kod gradske fontane, preko puta pošte), Banja Luka (Trg Krajine, ispred Robne kuće „Boska“) i Mrkonjić Grad (Trg Kralja Petra I Karađorđevića, ispred zgrade opštine Mrkonjić Grad). Na svakom od pomenutih info-štandova, zainteresovani polaznici će imati priliku da se detaljno informišu o načinima naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja u terminu od 10:00 do 14:00 sati. Upis odraslih polaznika u osnovnu školu vrši se na osnovu konkursa koji će objaviti 6 osnovnih škola koje su između ostalih prošle kroz proces licenciranja i obuke, a to su:

 

OŠ „Musa Ćazim Ćatić“, Zenica
OŠ „Hamdija Kreševljaković“, Kakanj
OŠ „Džemaludin Čaušević“, Sarajevo
OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Mrkonjić Grad
OŠ „Branko Radičević“, Banja Luka
OŠ „Aleksa Šantić“, Vojkovići

Na ovom projektu intenzivno radi tim stručnih ljudi, na polju statistike, edukacije i istraživanja, a radna grupa entuzijasta je osmislila kampanju za naknadno sticanje osnovnog obrazovanja. Cilj kampanje je motivacija potencijalnih polaznika da se, i pored svojih svakodnevnih obaveza, uključe u proces naknadnog sticanja osnovnog obrazovanja i tako suštinski postanu heroji današnjice, a i slogan kampanje im odaje to priznanje – „Heroji svakodnevnice!“. Slogan označava proces kojim se želi poručiti da je svaka osoba, koja se pored svojih svakodnevnih problema i obaveza odluči naknadno završiti osnovnu školu, zaista heroj. Azra Leho, predstavnica GIZ-a je izjavila: „Želimo zajednički na ovaj način obilježiti Međunarodni dan pismenosti, te smatramo da su info-štandovi idealni za potencijalne polaznike da dobiju sve neophodne informacije iz prve ruke o nastavku svog osnovnog obrazovanja.  Uz promotivne materijale kampanje i dodatna pojašnjenja ova je aktivnost osmišljena kao spona između korisnika i pružaoca usluga gdje će nastavnici iz pomenutih škola biti na raspolaganju za eventualna pitanja. Pozivamo sve koji imaju želju, a nisu još odlučili ili pronašli način da nastave svoje osnovno obrazovanje da nas posjete i posavjetuju se.  Tu ćemo biti svi mi bez predrasuda i suvišnih pitanja u želji da pružimo prijateljski savjet.“ Za sve one koji nisu u mogućnosti da posjete info-štandove, relevantne informacije se mogu pronaći i na Facebook stranici kampanje: http://www.facebook.com/heroji.svakodnevnice/info.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend