Vijesti iz BiH

Meteorolozi otkrili: Evo kakva nas zima očekuje

Zima u Bosni i Hercegovini, prema prognozama, trebala bi biti toplija u odnosu na prosječnu zimsku temperaturu (razdoblje 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura očekuje se u siječnju, a mogućnost ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 posto, donosi N1.

Nadolazeća zima u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto toplija u sjevernim i središnjim predjelima.

U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobiĉajeno, u prognoziranom razdoblju (1. prosinca 2019. – 29. veljače 2020.) očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature od prosječnih. Očekivani broj dana u kojima će temperatura biti ispod 0 stupnjeva u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana.

Prognoza oborina u odnosu na prognozu temperature, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve. U sljedeća tri mjeseca ukupna količina oborina bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored oborina tijekom zime bit će neujednačen, a najviše oborina izgledno je u trećem dijelu prosinca i pred kraj siječnja. Očekivane ukupne količine oborina trebale bi biti približne sezoni zime 2018-2019. godine.

Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju oborina, predviđaju malu (oko 40%) mogućnost ostvarenja prognoze. Tijekom prognoziranog razdoblja nisu isključeni duža razdoblja bez oboriona kao i kraća razdoblja s većom količinom oborina.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend