Meteorolog otkrio kolike su šanse da imamo bijeli Božić

Nekad se prema vremenskim prilikama sljedećih 12 dana nastojalo pogoditi vrijeme idućih 12 mjeseci. Meteorolog Izidor Pejalić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda otkrio je hoćemo li snijeg pasti za blagdane.

Meteorolog Izidor Pelajić iz Državnog hidrometeorološkog zavoda osvrnuo se na sv. Luciju i poznati običaj pogađanja vremena za idućih 12 mjeseci.

– Nekad se prema vremenskim prilikama sljedećih 12 dana nastojalo pogoditi vrijeme idućih 12 mjeseci. Danas znamo mnogo bolje, ali ipak je još prerano reći hoće li danas zasađenu pšenicu na Božić prekriti snijeg. Statistički, vjerojatnost na moru gotovo je zanemariva, u nizinama unutrašnjosti zamjetnijih je od 20 do 25 posto, a u planinama čak gotovo 90 posto. Naravno, detaljnije i pouzdanije prognoze tek slijede – kazao je Pelajić za HRT.

Na sunčanom Jadranu i u nastavku će tjedna biti razmjerno vjetrovito. Umjerena i jaka bura i tramontana pojačavat će dojam hladnoće, a i prouzročiti povremene mjestimične probleme u prometu. Duž obale sjevernog dijela Jadrana povremeno će biti više oblaka, na moru prema Italiji moguće i magle. Na kopnu će biti oblačnije, i osobito u utorak i srijedu tmurnije, te za doba godine uobičajeno hladno, ponegdje s maglom, uz poneku kišnu kapljicu ili snježnu pahuljicu. Od četvrtka pak raste vjerojatnost za sunčana razdoblja, a za vikend bi u gorju opet mogao pasti snijeg – rekao je u svojoj tjednoj prognozi Pelajić.

– Na Jadranu idućih dana većinom sunčano. Na sjevernom dijelu uz obalu povremeno više oblaka. Jaka bura oslabjet će u četvrtak, a u petak će prolazno zapuhati umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura se neće znatnije mijenjati, jutarnja od 4 do 8 °C, dnevna između 11 i 14 °C – sasvim primjereno dobu godine. Na kopnu će sljedeći dani biti podjednako hladni kao ponedjeljak i utorak, te uglavnom suhi i često oblačni. Mjestimična magla pridonosit će tmurnom raspoloženju unatoč visokom tlaku zraka. Dekorativno može pasti malo susnježice, češće u gorju. Bit će i sunčanih razdoblja, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije te u višim predjelima, a u nizinama izglednije tek uz sjeverozapadnjak u petak – prognozirao je Izidor Pelajić za HRT.

(24sata.hr)