Vrijednost maslinovog ulja je nadaleko poznata već stoljećima, dok je posljednjih desetljeća i znanstveno potvrđena. Izuzetno je bogato neophodnim esencijalnim tvarima, zbog čega se svrstava u sam vrh najzdravijih namirnica.
Maslinovo ulje ima najveći utjecaj na očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.
Potvrđena su i njegova protuupalna svojstva te sposobnost jačanja imunološkog sustava.
Ova cijenjena tekućina štiti od kroničnih degenerativnih bolesti, poput ateroskleroze, artritisa, dijabetesa, astme.
Održava zdravlje kostiju i zglobova, pomaže kod čira na želucu, pojačanog lučenja želučane kiseline i probavnih smetnji.
U novije vrijeme sve više se povezuje i sa smanjenim rizikom od razvoja kancerogenih oboljenja.
Nutrijenti iz maslinovog ulja
Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, E, D i K.
Vitamin A je snažan antioksidans i odlična pomoć u jačanju imuniteta.
Osim toga izuzetno povoljno djeluje na zdravlje očiju i očuvanje vida.
Vitamin D pomaže u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja kao što su dijabetes, astma, psorijaza, autoimune bolesti te mišićna i bubrežna oboljenja.
Ublažava depresiju, jača imunitet, pomaže u prevenciji gripe i prehlade te brine o zdravlju zubi i kostiju.
Zahvaljujući snažnom antioksidansu, vitaminu E, maslinovo ulje se svrstava u brižne čuvare srca i krvožilnog sustava.
Vitamin K prisutan u ovom ulju ima pozitivan utjecaj na zgrušavanje krvi, a od velike je koristi i u prevenciji srčanih oboljenja te u izgradnji tkiva i kostiju.
Maslinovo ulje bogato je klorofilom, lecitinom, karotenom, polifenolom.
Lecitin je posebno poznat kao zaštitnik kostiju i srca, a pozitivno djeluje i na cirkulaciju, pamćenje i koncentraciju.
Zahvaljujući obilju mono nezasićenih kiselina, ulje maslina štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL) koji predstavlja prijetnju za zdravlje krvnih žila.
Ovi spojevi zaslužni su i za zdravlje mozga, za očuvanje moždane aktivnosti, za održavanje procesa mišljenja i pamćenja.
Visoki udio antioksidansa sadržanih u maslinovom ulju suzbija negativno djelovanje slobodnih radikala, velikih neprijatelja zdravlja.
Maslinovo ulje smatra se odličnim prirodnom zaštitnikom od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, doprinosi stvaranju lijepe brončane boje tijekom sunčanja, a pomaže i kod liječenja sunčevih opeklina.
Vrste maslinovog ulja i postupak dobivanja
Mesnati plodovi maslina prepuni su ulja.
Nešto ga ima i u košticama, ali ono je slabije kvalitete.
Postupak dobivanja ove dragocjene tekućine sastoji se od mljevenja sasvim dozrelih plodova masline, a potom njihovog prešanja u svrhu ekstrakcije ulja.
Hladno prešanje je najbolji i najčistiji način obrade maslina.
Prešanjem najkvalitetnijih plodova dobiva se ulje nazvano ekstra djevičansko ulje koje je najkvalitetnije.
Odlikuje ga tamnozelena boja te blag miris i okus.
Osobito je cijenjeno zbog idealnog omjera masnih kiselina te visokog udjela zdravstveno korisnih tvari.
Djevičansko maslinovo ulje dobiva se na sličan način kao i ekstra djevičansko, ali iz plodova lošije kvalitete.
Nedavne studije su usporedile protuupalne vrijednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja s protuupalnim vrijednostima djevičanskog ulja.
Pokazalo se da je ekstra djevičansko ulje imalo sposobnost smanjiti upalne markere u slučajevima u kojima djevičansko nije imalo iste učinke.
To otkriće povezuje se s jačom koncentracijom fitonutrijenata (osobito polifenola) u sastavu ekstra djevičanskog ulja, čija su snažna anti-upalna svojstva odavno znanstveno potvrđena.
Ipak, kada se govori o kvaliteti maslinovog ulja nužno je naglasiti da ona ovisi o brojnim čimbenicima, od sorte maslina do načina berbe, skladištenja i metoda prerade.
Kupovina i čuvanje
Prilikom odabira prave vrste maslinovog ulja:
- ako možete, koristite isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje
- obratite pažnju na zemlju iz koje potječe ulje – svakako dajte prednost domaćim proizvodima jer u Hrvatskoj zaista ima kvalitetnih proizvođača maslinovog ulja
- provjerite datum proizvodnje (u slučaju ovog ulja to je datum berbe maslina) jer maslinovo ulje ima rok trajanja oko dvije godine ako se skladišti u optimalnim uvjetima
- ako datum proizvodnje nije naveden ili je nečitljiv potražite drugu bocu
- miris i okus ulja su bitni pa ako kod kuće, nakon otvaranja boce posumnjate u ispravnost ulja, ne ustručavajte se vratiti ga u trgovinu
Čuvanje ulja:
- maslinovo ulje najidealnije je čuvati u neprozirnoj staklenoj boci
- uvijek ga pohranite na hladnom, tamnom i suhom mjestu
- možete ga držati i u frižideru, ali imajte na umu da će se “zamagliti”, no to nema nikakav utjecaj na njegovu kvalitetu
- nakon svake upotrebe čvrsto zatvorite poklopac boce
(www.alternativa-za-vas.com)