Maslinovo ulje – univerzalni zaštitnik vašeg zdravlja

Vrijednost maslinovog ulja je nadaleko poznata već stoljećima, dok je posljednjih desetljeća i znanstveno potvrđena. Izuzetno je bogato neophodnim esencijalnim tvarima, zbog čega se svrstava u sam vrh najzdravijih namirnica.

 

Maslinovo ulje ima najveći utjecaj na očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Potvrđena su i njegova protuupalna svojstva te sposobnost jačanja imunološkog sustava.

Ova cijenjena tekućina štiti od kroničnih degenerativnih bolesti, poput ateroskleroze, artritisa, dijabetesa, astme.

Održava zdravlje kostiju i zglobova, pomaže kod čira na želucu, pojačanog lučenja želučane kiseline i probavnih smetnji.

U novije vrijeme sve više se povezuje i sa smanjenim rizikom od razvoja kancerogenih oboljenja.

Nutrijenti iz maslinovog ulja

Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, E, D i K.

Vitamin A je snažan antioksidans i odlična pomoć u jačanju imuniteta.

Osim toga izuzetno povoljno djeluje na zdravlje očiju i očuvanje vida.

Vitamin D pomaže u prevenciji i liječenju mnogih oboljenja kao što su dijabetes, astma, psorijaza, autoimune bolesti te mišićna i bubrežna oboljenja.

Ublažava depresiju, jača imunitet, pomaže u prevenciji gripe i prehlade te brine o zdravlju zubi i kostiju.

Zahvaljujući snažnom antioksidansu, vitaminu E, maslinovo ulje se svrstava u brižne čuvare srca i krvožilnog sustava.

Vitamin K prisutan u ovom ulju ima pozitivan utjecaj na zgrušavanje krvi, a od velike je koristi i u prevenciji srčanih oboljenja te u izgradnji tkiva i kostiju.

Maslinovo ulje bogato je klorofilom, lecitinom, karotenom, polifenolom.

Lecitin je posebno poznat kao zaštitnik kostiju i srca, a pozitivno djeluje i na cirkulaciju, pamćenje i koncentraciju.

Zahvaljujući obilju mono nezasićenih kiselina, ulje maslina štiti HDL kolesterol (dobri kolesterol), a smanjuje loši kolesterol (LDL) koji predstavlja prijetnju za zdravlje krvnih žila.

Ovi spojevi zaslužni su i za zdravlje mozga, za očuvanje moždane aktivnosti, za održavanje procesa mišljenja i pamćenja.

Visoki udio antioksidansa sadržanih u maslinovom ulju suzbija negativno djelovanje slobodnih radikala, velikih neprijatelja zdravlja.

Maslinovo ulje smatra se odličnim prirodnom zaštitnikom od štetnog djelovanja sunčevog zračenja, doprinosi stvaranju lijepe brončane boje tijekom sunčanja, a pomaže i kod liječenja sunčevih opeklina.

Vrste maslinovog ulja i postupak dobivanja

Mesnati plodovi maslina prepuni su ulja.

Nešto ga ima i u košticama, ali ono je slabije kvalitete.

Postupak dobivanja ove dragocjene tekućine sastoji se od mljevenja sasvim dozrelih plodova masline, a potom njihovog prešanja u svrhu ekstrakcije ulja.

Hladno prešanje je najbolji i najčistiji način obrade maslina.

Prešanjem najkvalitetnijih plodova dobiva se ulje nazvano ekstra djevičansko ulje koje je najkvalitetnije.

Odlikuje ga tamnozelena boja te blag miris i okus.

Osobito je cijenjeno zbog idealnog omjera masnih kiselina te visokog udjela zdravstveno korisnih tvari.

Djevičansko maslinovo ulje dobiva se na sličan način kao i ekstra djevičansko, ali iz plodova lošije kvalitete.

Nedavne studije su usporedile protuupalne vrijednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja s protuupalnim vrijednostima djevičanskog ulja.

Pokazalo se da je ekstra djevičansko ulje imalo sposobnost smanjiti upalne markere u slučajevima u kojima djevičansko nije imalo iste učinke.

To otkriće povezuje se s jačom koncentracijom fitonutrijenata (osobito polifenola) u sastavu ekstra djevičanskog ulja, čija su snažna anti-upalna svojstva odavno znanstveno potvrđena.

Ipak, kada se govori o kvaliteti maslinovog ulja nužno je naglasiti da ona ovisi o brojnim čimbenicima, od sorte maslina do načina berbe, skladištenja i metoda prerade.

Kupovina i čuvanje

Prilikom odabira prave vrste maslinovog ulja:

  • ako možete, koristite isključivo ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • obratite pažnju na zemlju iz koje potječe ulje – svakako dajte prednost domaćim proizvodima jer u Hrvatskoj zaista ima kvalitetnih proizvođača maslinovog ulja
  • provjerite datum proizvodnje (u slučaju ovog ulja to je datum berbe maslina) jer maslinovo ulje ima rok trajanja oko dvije godine ako se skladišti u optimalnim uvjetima
  • ako datum proizvodnje nije naveden ili je nečitljiv potražite drugu bocu
  • miris i okus ulja su bitni pa ako kod kuće, nakon otvaranja boce posumnjate u ispravnost ulja, ne ustručavajte se vratiti ga u trgovinu

Čuvanje ulja:

  • maslinovo ulje najidealnije je čuvati u neprozirnoj staklenoj boci
  • uvijek ga pohranite na hladnom, tamnom i suhom mjestu
  • možete ga držati i u frižideru, ali imajte na umu da će se “zamagliti”, no to nema nikakav utjecaj na njegovu kvalitetu
  • nakon svake upotrebe čvrsto zatvorite poklopac boce

(www.alternativa-za-vas.com)