Lokalne vijesti

Malinari u FBiH zbog nagomilanih problema traže hitan sastanak s ministrom Dedićem

Proizvođači jagodičastog voća, nezadovoljni akontativnom cijenom malina od 1 KM za ovu sezonu, traže hitan sastanak s federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem s ciljem rješavanja nagomilanih problema koje im prouzrokuju otkupljivači i niske cijene malina.
Predsjednik Koordinacijskog tijela udruženja proizvođača jagodičastog voća s područja BiH Edin Mameledžija kazao je kako je sastanak s Dedićem tražilo blizu 5.000 proizvođača iz 15 udruženja i tri zadruge malinara iz BiH.
“Nagomilani problemi u malinarstvu nas uporno vode prema odredištu koje ni mi, a ni aktualna vlast sigurno ne želimo, a to je organizacija prosvjeda u cilju ostvarivanja prava. Naša je prioritetna želja da se kvalitetnim razgovorima i konkretnim, hitnim, koracima zaustave negativni trendovi u oblasti malinarstva, a pouzdano znamo da ste vi, gospodine ministre, osoba koja je u tijeku toga i jedina osoba s kojom i treba da razgovaramo”, navodi se u pismu proizvođača jagodičastog voća.
Prema mišljenju proizvođača, cijena malina od 1 KM po kilogramu može nanijeti velike posljedice, kako za proizvodnju, tako i za otkup i plasman malina u ovoj sezoni, ali i u narednom periodu.
Mameledžija nam govori kako iz dana u dan sve više pojedinaca i udruženja malinara podržava rad Koordinacijskog tijela.
“Ni po koju cijenu ne želimo dozvoliti da pojedine političke opcije koriste trenutno nezadovoljstvo proizvođača malina kako bi ostvarili određene političke ciljeve. Naša želja je da predstojeći sastanak donese konkretne mjere koje će proizvođačima olakšati period berbe i plasmana na tržište, a koji je praktično već nastupio”, istaknuo je Mameledžija.
Podsjećamo, prošle godine otkupna cijena malina u BiH bila je od 2,5 do 3,8 KM.
U našoj zemlji godišnje se proizvede više od 25.000 tona malina, zbog čega smo na 8. mjestu proizvođača u svijetu. Uz ovaj udjel u svjetskom tržištu, BiH je država koja preuzima kupovne i prodajne cijene malina od drugih.
Proizvođači jagodičastog voća smatraju kako cijena malina u BiH mora biti tržišna i usklađena s cijenom malina u regiji. Međutim, i Srbiju bi mogla zadesiti loša sezona jer je najavljeno kako će maline koštati 100 dinara, odnosno blizu 1,6 KM po kilogramu.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend