Regionalne vijesti

Makarska: Devet sezonaca iz BiH spava u bivšem butiku bez klime i tuša

Fotografije koje je objavila Makarska hronika pokrenule su lavinu komentara u cijeloj regiji. Na njima se vidi kakav je smještaj u Makarskoj dopao devetoricu sezonskih radnika iz Ljubuškog, iz Bosne i Hercegovine.

 

Lokacija je elitna, nekoliko koraka od središnjeg makarskog Trga Tina Ujevića. No uvjeti smještaja daleko su od ekskluzivnog.

Devet “poljskih” ležajeva nagurano je u 70 kvadrata bivšeg butika “Moda”. To znači da se s ulice izravno ulazi u spavaonicu, a sanitarni čvor prilagođen je dnevnom radu trgovkinja: jedan umivaonik i jedna wc školjka. Bez klime, kupaonice, zastora, ormara…

Devetorica sezonaca nakon odrađene smjene konobara, pizza majstora i zaštitara u kasnim noćnim satima, umjesto pod tuš, idu u sablažnjivi prostor koji su sami klimatizirali tako da su otvorili prednja i stražnja vrata kako bi ušlo barem malo svježeg zraka. Ujutro, kad ustanu, u spavaonicu im vire zbunjeni Makarani i njihovi gosti.

Prostor je u vlasništvu Srđana Mrkušića, a radnicima je gazda Milijan Zlopaša, koji dva metra od mora na gradskoj plaži ima golemo kameno zdanje s ugostiteljskim objektom, stanovima, apartmanima, poslovnim prostorima.

"Iskreno, nije prostor baš primjeren za tu svrhu, niti sam ja znao 
da će Zlopaša u njega smjestiti devet kreveta, ali imaju umivaonik, a 
nekidan sam im kupio i tuš, samo fali paravan da ih ljudi ne gledaju. I 
klima. Sve sam iznajmio u skladu sa zakonskim propisima, a prostor sam 
prijavio za smještaj zaposlenika. Sa Zlopašom sam uredno potpisao ugovor
 o dvomjesečnom najmu i s moje je strane sve po zakonu" kaže Mrkušić.

Hloverka Novak-Srzić, dugogodišnja HRT-ova uredica, koja sada radi kao direktorica Turističke zajednice Makarska, je očajna uvjetima.

“Šokirana sam nehumanim uvjetima u kojima radnici borave, i to u centru Makarske. Ovo je velika, nedopustiva sramota koju treba prijaviti Carini”, izjavila je direktorica TZ-a Makarske Hloverka Novak-Srzić.

(radiosarajevo.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend