Svijet

Macron najavio nova ograničenja za necijepljene Francuze

Rekordan broj Francuza pokušao je sinoć rezervirati termine za cijepljenje protiv Covid-19, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron najavio niz mjera za one koji ne budu imali ‘zdravstvenu propusnicu’.

U obraćanju naciji, Macron je najavio da će od sljedećeg mjeseca svi koji žele jesti ili piti u restoranima, putovati vlakom ili posjetiti trgovački centar morati pokazati dokaz o cijepljenju ili negativan test.

Takozvana “zdravstvena propusnica” također će biti potrebna za prisustvo festivalu, kazališnoj predstavi ili kino-projekciji kao dio vladine strategije za suzbijanje sve većeg broja novih slučajeva koronavirusa povezanih s varijantom Delta.

“Cijepljenje nije obvezno, ali produžit ćemo zdravstvenu kartu do maksimuma kako bismo potaknuli što više vas da se cijepite”, rekao je Macron.

Kako se očekuje oni koji nisu cijepljeni će morati obaviti test za svaki restoranski obrok ili piće.

Macronovo obraćanje imalo je trenutačni utjecaj na mnoge necijepljene Francuze, pa je glavna web stranica za rezerviranje termina za cijepljenje registrirala nagli porast posjeta.

Web stranica Doctolib izvijestila je da je rekordnih 20.000 termina zabilježenih svake minute u ponedjeljak navečer. Stranica je objavila da je u utorak rano ujutro ukupno 926.000 ljudi rezerviralo prvi dozu cjepiva što je “apsolutni rekord”, izvještava France 24.

Covid testovi, koji su trenutno besplatni, morat će se plaćati od rujna “kako bi se potaknulo cijepljenje umjesto da se poduzimaju mnogi testovi”, dodao je Macron.

Francuski predsjednik je također najavio od rujna obvezno cijepljenje za zdravstveno osoblje, radnike domova za umirovljenike i druge koji rade s ranjivim osobama u skladu sa sličnim potezima u Grčkoj, Italiji i Britaniji.

Ministar zdravstva Olivier Véran rekao je da od rujna necijepljeno osoblje neće moći raditi i neće biti plaćeno.

“Naša se zemlja suočava s porastom epidemije, u kontinentalnoj Francuskoj, ali i u inozemstvu. Situacija je pod kontrolom, ali ako sada ne budemo reagirali, broj slučajeva znatno će se povećati i dovesti do porasta broja hospitalizacija”, rekao je Macron na početku svog obraćanja.

(Fena)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend