Sport

Lolita Furundžija i Velid Pidro najuspješniji sportaši KSB

Član Taekwondo kluba „Bugojno“ Velid Pidro i članica Judo kluba „Vitez“ Lolita Furundžija najuspješniji su sportaši Kantona središnja Bosna za 2019. godinu.

Svečana manifestacija „Izbor najboljeg sportaša Kantona za 2019. godinu“ u organizaciji Sportskog saveza Kantona središnja Bosna, a pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB, održana je u JU „Centar za kulturu općine Travnik“ u Travniku.

Ovo je tradicionalna 17. manifestacija na kojoj su proglašeni najuspješniji sportaši i sportske ekipe Kantona središnja Bosna u protekloj godini i jedan je od najvažnijih projekata u oblasti sporta.

Velid Pidro je u karijeri do sada osvojio 44 medalje, od čega 25 zlatnih, 8 srebrenih i 11 brončanih. Od rezultata u 2019. godini najznačajnije je 3. mjesto s Balkanskog prvenstva u Bugarskoj, te prva mjesta na Federalnom i Državnom prvenstvu.

Najbolji rezultat Lolite Furundžija u prošloj godini je 3. mjesto na Balkanskom prvenstvu za seniorke.

Na početku manifestacije nazočnima se obratio Mirsad Ibrišimbegović, predsjednik Sportskog saveza KSB, zatim Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik i Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB.

Najuspješniji sportaš iz ekipnih sportova u 2019. godini je Goran Biljaka, član Muškog rukometnog kluba “Sloga” Gornji Vakuf – Uskoplje, dok je najuspješnija sportašica iz ekipnih sportova Andrea Grebenar, članica Ženskog nogometnog kluba „Iskra“ Bugojno.

Najbolja ekipa u muškoj konkurenciji u 2019. godini je Muški rukometni klub “Sloga” Gornji Vakuf-Uskoplje, a najbolja ekipa u ženskoj konkurenciji je ŽNK “Iskra” iz Bugojna.

Nagrada za najboljeg trenera otišla je u ruke Sameta Gašija, trenera Karate kluba „Vlašić“ Turbe, a najuspješniji trener iz ekipnih sportova je Elma Basara, trenerica ŽNK “Iskra” Bugojno.

Nagrada publike, po izboru čitatelja portala travnički-info, pripala je Admiru Džihanu, članu Košarkaškog kluba “Promo” Donji Vakuf.

Najuspješniji sportaš u kategoriji sportaša s tjelesnim oštećenjem je Aziz Dlakić, a titula najbolje ekipe s tjelesnim oštećenjem pripala je Klubu sjedeće odbojke “Iskra“ Bugojno.

Najbolji junior je Tomislav Katić, član Karate kluba „Kumite“ Jajce, dok je  najuspješnija juniorka Lorena Džepić, članica Hrvatskog tekvando kluba „Hvojnica“.

Najuspješniji junior iz ekipnih sportova je Berin Čatić, dojučerašnji član juniorske selekcije NK Travnik. Najuspješnija juniorska ekipa u muškoj konkurenciji je selekcija NK “Travnik”.

U kategoriji najbolji kadet proglašen je Darko Čečura, član JK “Vitez, a najbolja kadetkinja je Sara Pidro, članica Taekwondo kluba „Bugojno“. Najuspješniji kadet iz ekipnih sportova je Asmer Musić, član NK “Iskra” Bugojno, dok je najuspješnija kadetkinja iz ekipnih sportova Naida Haračić, članica ŽNK “Iskra”. Najbolja kadetska ekipa u muškoj konkurenciji je             NK “Iskra” Bugojno, dok je u ženskoj konkurenciji ŽNK “Iskra” Bugojno.

Sportski savez KSB i ove godine dodijelio je zlatne plakete i to Muškom rukometnom klubu „Jajce“ za 65 godina postojanja i rada kluba; Košarkaškom klubu „Promo“ Donji Vakuf za 40 godina postojanja i rada i Draganu Biliću, dugogodišnjem sportskom radniku na području Općine Busovača, Kantona i države BiH.

Srebrenu plaketu dobio je Senad Džonlić, jedan od osnivača Sportskog saveza općine Travnik i prvi predsjednik Saveza, kao i jedan od osnivača Sportskog saveza KSB, dok je brončanu plaketu dobio Dževad Brčić iz Stolnoteniskog kluba „Bugojno“.

Nagradu za životno djelo za organizacijski i sustavan doprinos u oblasti sporta Sportski savez KSB dodijelio je Zijadu Bašiću, a posthumno Nisveti Pašić – Džimiki, najpoznatijoj rukometašici i legendi Travnika.

Sportski radnik godine je Asim Šahman, predsjednik Skupštine MRK „Iskra“ Bugojno, dok je sportski novinar godine Samir Mlačo iz Bugojna.  Zahvalnica Sportskog saveza KSB uručena je Općini Travnik.

Dobitnici povelja i diploma za postignute rezultate u protekloj godini su  Dora Ćosić, članica STK „CM“ Vitez za postignute rezultate u 2019. godini, Muški rukometni klub „Iskra“ za postignute rezultate u prošloj godini, Malonogometni klub „Sloga“ Gornji Vakuf – Uskoplje za postignute rezultate u prošloj godini, Košarkaški klub „Promo“ Donji Vakuf za plasman u Premijer ligu, najviši rang natjecanja, Centar za edukaciju mladih Travnik za doprinos razvoju sporta i organizaciju „Travničke noćne utrke“ i NO1 Brendu koji osvaja za doprinos razvoju sporta ne samo na prostoru /KSB već i BiH, jer je N01 sponzor Košarkaške i rukometne reprezentacije BiH.

Manifestacija „Izbor najboljeg sportaša Kantona za 2019. godinu“ održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i sporta KSB. Generalni sponzor bio je NO1 Brand koji osvaja. Zlatni sponzor je Općina Travnik i Vlašić-Gradnja, srebreni sponzor Flash team Gornji Vakuf-Uskoplje i BSI Jajce, a brončani KSC „Bugojno”, Centar za kulturu općine Travnik i Dom projekt Travnik.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend