Vijesti iz BiH

Lokalni izbori u Stocu otkazani na svim biračkim mjestima

Izbori u Stocu na svim biračkim mjestima su otkazani, a glasački materijal je povučen, objavila je Koalicija “Pod lupom”.

Inače u Stocu problemi su počeli i ranije zamjenom članova biračkih odbora i neotvaranjem biračkih mjesta na vrijeme.

Jovana Kljajić, koordinatorica za odnose s javnošću Koalicije “Pod lupom” za naš portal je kazala da su od članova biračkih odbora obaviješteni da je prilikom glasanja u Stocu došlo do određenih nepravilnosti te da su nadležni organi bili primorani obustaviti glasanje.

Glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić za Klix.ba je kazala da se trenutno prikupljaju informacije od Općinskih biračkih odbora, kao i od Štaba za sigurnost izbora, nakon kojeg će biti poznato više informacija.

Kako je potvrđeno iz Operativnog centra MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, u Stocu je zabilježeno nekoliko incidenata uključujući i fizički obračun.

Kao razlog prekidu izbornog procesa, neslužbeno se navodi samovolja Općinske izborne komisije. Navodno je dopuštano glasanje sa hrvatskim putovnicama, isteklim ličnim kartama, a u pojedinim slučajevima glasalo se i za mrtve.
Takvo postupanje navodno je prouzrokovalo napetu situaciju i stvorilo uslove za otvorene sumnje u neregularnost izbornog procesa u Stocu.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend