Ljekovite dobrobiti sunca i kako ih najbolje iskoristiti

Sunčeve zrake donose puno dobrobiti za zdravlje. Osim što podižu imunitet i poboljšavaju raspoloženje, one imaju i mnoge druge ljekovite učinke.

Organizmu pomažu da apsorbira više nutrijenata hrane, snižavaju razinu lošeg kolesterola i pomažu u prirodnom mršavljenju.

Liječenje suncem pridonosi cjelokupnom ljudskom zdravlju i prirodno osnažuje organizam, kaže dr. Richard Hobday koji se dugi niz godina bavi terapijom uz pomoć sunčevih zraka.

Iskoristite ljekovite dobrobiti sunčevih UV zraka tako što ćete se pridržavati uputa za njihovo sigurno korištenje u terapijske svrhe.


Upute za zdravo sunčanje

 1. Planirajte redovito izlaganje suncu te izbjegavajte intenzivno kratkotrajno sunčanje koje bi se svelo samo na 2-3 tjedna koliko traje vaš godišnji.
   
 2. Odlazite li u neku topliju ili hladniju klimu, prije sunčanja priuštite si tzv. zračne kupke, odnosno što češće šećite na svježem, prohladnom zraku.
   
 3. Nikad se nemojte “pržiti” na suncu. Sunčanje u zdravstvene svrhe provodi se kada temperatura zraka ne prelazi 18 stupnjeva.
   
 4. Najbolja godišnja doba za sunčanje su proljeće i rano ljeto.
   
 5. Jutarnje sunčanje je najkorisnije, stoga se suncu izlažite što ranije ujutro.
   
 6. Kratka izlaganja suncu bolja su od dugotrajnih.
   
 7. Ne mažite se sredstvima za sunčanje kako bi vaša koža mogla upiti čitav spektar sunčeve svjetlosti.
   
 8. Nosite šešir kako biste zaštitili lice i vrat.
   
 9. Ako ste jako osjetljivi na sunce, prvo kratko sunčajte stopala, zatim noge, a tek na kraju abdomen i prsa.
   
 10. Priuštite koži postupno tamnjenje. Doznajte koliko ste tolerantni na sunce prije nego što osjetljive dijelove izložite suncu.
   
 11. Jedite cjelovite namirnice i hranu bogatu antioksidansima te beta-karotenom, a izbjegavajte unos štetnih masnoća.
   
 12. Suncu se izlažite oprezno i pazite da ne izgorite.

Ljekovito djelovanje sunca
 

1. Snižava krvni tlak

Studija provedena još 1935. dokazala je da ultraljubičasto zračenje snižava krvni tlak kod 60-70 posto osoba koje boluju od hipertenzije.


2. Pridonosi zdravlju srca i krvnih žila

Jedno od istraživanja pokazalo je kako su se kod osoba koje boluju od ateroskleroze, nakon izlaganja ultraljubičastom zračenju, znatno poboljšali elektrokardiogram i nalaz krvne slike.


3. Štiti od infekcija

Izlaganje UV zračenju povećava broj limfocita, bijelih krvnih stanica zaduženih za obranu od infekcija, kao i udio kisika u krvi.


4. Liječi psorijazu

Terapija sunčevom svjetlošću osobito je djelotvorna u liječenju psorijaze, čiji se simptomi mogu uvelike ublažiti izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Sunce ima bolji i snažniji učinak nego medikamenti, a uz psorijazu pomaže kod čak 80 posto kožnih oboljenja.


5. Uništava bakterije

Sunčeva svjetlost je baktericidna, odnosno ubija bakterije pa je u osunčanim sobama puno manje bakterija nego u zamračenima.


6. Poboljšava raspoloženje

Istraživanja su pokazala da pacijenti koji boluju od kliničke depresije puno bolje napreduju u osunčanim nego u zamračenim prostorima.

Da sunce itekako utječe na psihičko zdravlje, pokazuje i primjer skandinavskih zemalja, gdje ima vrlo malo sunca, pa je prisutan veći problem alkoholizma, depresije i melankolije nego, primjerice, u osunčanim mediteranskim zemljama.

(www.alternativa-za-vas.com)