Zanimljivosti

Ljekovita svojstva bukovače

Dok su starije gljive poput lavlje grive tisućama godina korištene kao prirodan lijek i sastojak recepata širom svijeta, bukovača se relativno nedavno pojavila na repertoaru naturopata oduševljenih njenim brojnim zdravstvenim blagodatima.


 
Poznata pod znanstvenim nazivom Pleurotus ostreatus, bukovača se ističe gorko-slatkim okusom, koji neke podsjeća na bademe.

Bukovača je najprisutnija u japanskoj, korejskoj, kineskoj, indijskoj, češkoj i slovačkoj kuhinji.

Služi se samostalno, u juhama, punjena ili kao dodatak jelima. Ponekad se od njih pravi umak, popularan u azijskoj kuhinji.  

No, ukusna bukovača vam može poslužiti ne samo kao hrana, već i kao lijek.

Najnovija istraživanja otkrivaju njene ljekovite učinke počevši od ublažavanja upala do promicanja srčanog zdravlja. 


1. Snižavanje kolesterola


U istraživanjima na životinjama, bukovača je brzo i prirodno snizila kolesterol u krvi.

Istraživanje objavljeno u reviji Mycobiology pokazalo je da konzumacija bukovače pomaže u snižavanju ukupne količine kolesterola za 37%, a triglicerida za 45%.

Kolesterol je tvar nalik vosku koja se nalazi u brojnim dijelovima tijela i igra značajnu ulogu u održavanju dobrog zdravlja.

Sastavni je dio staničnih membrana i sudjeluje u sintezi žučnih kiselina, nekoliko hormona i vitamina.  

Međutim višak kolesterola može se nakupiti u krvi, stvoriti masne naslage u arterijama te povećati rizik od srčanog i moždanog udara.


2. Ublažavanje upala


Bukovače su iskazale jaka protuupalna svojstva, što bi moglo značiti da imaju potencijala za ublažavanje bolesti kao što su reumatoidni artritis i upalna bolest crijeva.  

Prema laboratorijskom istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition Journal, sastojci bukovače smanjuju razinu markera upale, što je pokazatelj smanjenja upale.  

Upala je imunosna reakcija čija je svrha zaštita tijela od bolesti.

Kronična upala nema zaštitnu funkciju nego je zdravstveni problem. Povezana je s povećanim rizikom od karcinoma, srčane bolesti i dijabetesa. 


3. Suzbijanje slobodnih radikala


Neka su istraživanja otkrila da su bukovače bogate antioksidansima, spojevima koji se suprotstavljaju slobodnim radikalima i time sprečavaju oštećenja stanica.

I laboratorijska i životinjska istraživanja pokazala su da sastojci bukovača podižu nivoe antioksidansa u organizmu i neutraliziraju štetne slobodne radikale.  

Antioksidansi igraju središnju ulogu u održavanju zdravlja i smanjuju rizik od mnogih kroničnih bolesti.


4. Zaustavljanje rasta zloćudnih stanica


Jedna od najznačajnijih blagodati bukovača njen je učinak na stanice karcinoma.

U laboratorijskom istraživanju u Metodističkom zavodu u Indianapolisu znanstvenici su uspjeli spriječiti rast i širenje stanica raka debelog crijeva.

Drugo je laboratorijsko istraživanje utvrdilo da ekstrakt bukovača ima razoran učinak na stanice raka debelog crijeva i leukemije.  

Bukovače duguju ta svojstva visokom sadržaju antioksidansa poput selena i beta-glukana.

Selen je jedan od mikronutrijenata s najjačim djelovanjem protiv slobodnih radikala.

Polisaharidi, koji podupiru imunosni sustav, druga su značajna grupa hranjivih tvari u ovoj gljivi.


5. Zaštita zdravlja mozga


Poznato je da prehrana direktno utječe na zdravlje organa, uključujući mozak.

O namirnicama koje unosite u organizam ovisi rizik od neurodegenerativnih bolesti i demencije.

Analize su pokazale da su bukovače bogate vitaminima i mineralima osobito značajnima za moždano zdravlje.  

Među njima su niacin (B3), koji pomaže kod Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije, te riboflavin (B2), koji ima terapijski učinak protiv Brownovog sindroma, oblika poremećaja motornih neurona. 


Recepti


Tinktura od bukovače


Sastojci

  • 250 grama sušenih mljevenih bukovača
  • 4 decilitra 40-postotne vodke ili rakije


Priprema

U staklenku ulijte 4 dl žestokog pića. Zatim dodajte mljevene gljive, zatvorite staklenku i sve skupa protresite.

Želite li manju količinu tinkture, upotrijebite manje gljiva i alkohola. Ostavite tinkturu da odstoji na sobnoj temperaturi dva tjedna i svaki je dan protresite.  

Nakon što je tinktura gotova, procijedite kroz gazu ili kuhinjsko cjedilo kako biste uklonili gljive. Ne zaboravite dobro iscijediti gljive rukom kako biste iskoristili i onaj dio tinkture koji su gljive upile.

Doziranje

Dnevno uzimajte jednu žličicu tinkture same ili pomiješane sa sokom ako želite blaži okus.


Čaj od bukovače


Da biste napravili ukusan i ljekoviti čaj od bukovače, ubacite nekoliko komadića gljive u lonac s 500 ml vode.

Pustite da voda zakipi, a onda kuhajte smjesu na slaboj vatri najmanje 60 minuta.

Nakon toga procijedite smjesu kroz kuhinjsko cjedilo. Dodajte limuna i meda po želji. 


Juha od bukovače


Jede vam se nešto sa žlicom, a ne želite provesti više od pola sata za štednjakom?

Isprobajte ovaj jednostavni recept za vrlo ukusnu juhu od bukovače.

Uz zdjelicu salate po izboru i malo kruha možete je poslužiti i kao glavno jelo.

Sastojci

  • 500 g očišćenih i narezanih bukovača
  • 1,2 l povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 glavica luka, nasjeckana
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 1 velika mrkva, nasjeckana
  • 3 oguljena krumpira nasjeckana na kockice
  • 2 rajčice, nasjeckane
  • sol i papar prema ukusu


Priprema

Na zagrijanom ulju prepecite luk, gljive i češnjak pa pustite da se pirjaju 5 minuta, uz stalno protresanje posude ili duboke tave.

Ulijte temeljac u veliki lonac i stavite ga na vatru dok ne proključa, potom smanjite vatru i pustite da lagano kuha.

U međuvremenu gljivama i luku dodajte mrkvu, pustite da se sve zajedno pirja 5 minuta.

Onda ubacite nasjeckane rajčice i pustite da se i one prokuhaju još 3 minute. Na kraju dodajte kockice krumpira i pustite da se sve prokuha 5 minuta.

Povrće iz posude prebacite u lonac s kipućim temeljcem, smanjite vatru na srednju temperaturu i ostavite juhu da kuha 10 minuta ili dok ne postignete željeni okus i mekoću svih sastojaka.

Prema želji dodajte još vode. Začinite solju i paprom. Dobar tek!

(www.alternativa-za-vas.com)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend