Vijesti iz BiH

Ljekari masovno napuštaju BiH: Za nekoliko godina neće nas imati tko liječiti!?

U Bosni i Hercegovini je, u poređenju s europskim standardima, primjetan znatan nedostatak ljekarskog kadra na svim nivoima zdravstvene zaštite, ali je najviše izražen u primarnoj. To je informacija Federalnog ministarstva zdravstva.

Manjak kadra

 

Manjak kadra u obiteljskoj medicini prisutan je u svim kantonima, a najizraženiji je u Livanjskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom. Procjenjuje se da u BiH nedostaje više od 3.000 ljekara te da će se zbog konstantnog odliva kadrova naša zemlja za nekoliko godina naći u nezavidnoj situaciji u kojoj nas niko neće ni liječiti!? Zlatan Peršić, portparol Federalnog ministarstva zdravstva, kaže da je u posljednjoj godini napravljen iskorak, s obzirom na to da je uspostavljeno više od 50 novih timova obiteljske medicine na području FBiH, ali je, generalno, i dalje evidentan manjak ljekara u obiteljskoj medicini. – Zaključno s prošlom godinom na području FBiH radilo je 705 timova obiteljske medicine (ljekar i minimalno jedna medicinska sestra), dok su godinu ranije radila 652 tima. No, ne možemo biti zadovoljni jer bi, prema našim procjenama, na području FBiH trebalo raditi oko 1.100 do 1.200 timova obiteljske medicine – rekao je Peršić. Još frapantniji podatak je da je samo u prvih pet mjeseci ove godine Republiku Srpsku napustilo 170 medicinskih stručnjaka. Potvrdio je ovo za “Dnevni avaz” Miodrag Femić, predsjednik Asocijacije doktora medicine jugoistočne Europe i Strukovnog sindikata doktora medicine RS.
Najbolji stručnjaci
Taj broj, naglasio je, treba dodati na 1.600 ljekara, koliko ih je zaključno s prošlom godinom nedostajalo u RS. – Ranijih godina mogli smo kazati da RS ima malo anesteziologa, neurokirurga, radiologa, ali danas nedostaje svih medicinskih kadrova, dok uopće ne znamo broj psihoterapeuta. Suštinski problem je u tome da zbog katastrofalnih uvjeta rada naši najbolji stručnjaci mogu sebe ostvariti tek negdje u inozemstvu – rekao je Femić. Izvještaji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), prema Femićevim riječima, zastrašujući su, jer je BiH danas po broju ljekara na posljednjem mjestu u regionu, čak i iza Albanije. Prema standardima EU, predviđeno je da 362 ljekara budu na 100.000 stanovnika, a u BiH je taj broj daleko niži.
Za samo dan otišlo čak 11 specijalista
– Jedan od najvećih problema u zdravstvenoj i politici ljudskih resursa u RS i regionu je upravo odlazak ljekara iz zemlje. Od 2010. do rujna 2011. godine RS je napustio 161 ljekar, a već 1. siječnja ove godine zemlju je u jednom danu napustilo čak 11 specijalista – rekao je Femić.

(DA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend