Vijesti iz BiH

Liste za načelnike: SBB kandidirao Vikića i Hadžibajrića, SDP Imamovića i Muslića

Rok za 85 ovjerenih političkih stranaka i 59 koalicija da predaju kandidatske liste za predstojeće lokalne izbore istekao je jučer u 16 sati, potvrdila je za “Avaz” portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić.

Ona je navela da će se tek u narednim danima znati koje su stranke predale svoje kandidatske liste, navodeći da bi CIK do 3. kolovoza trebao okončati provjere svih lista i kandidata. Pirić je kazala da bi se, prema procjenama, na listama moglo naći više od 30.000 kandidata.

 

Heroj obrane

Kandidatske liste za općinska vijeća i skupštine na izborima u 79 općina BiH jučer je u ime Saveza za bolju budućnost BiH predao generalni sekretar ove stranke Nasir Beganović. On je novinarima kazao da SBB BiH ima 51 kandidata za načelnika općina, od čega je 50 u FBiH, a jedan u RS, u općini Doboj. Dodao je da SBB BiH izlazi na lokalne izbore u 15 općina u RS, 63 u FBiH te u Brčko Distriktu. Kako saznajemo, SBB BiH je za načelnika općine Stari Grad kandidirao Ibrahima Hadžibajrića, aktuelnog čelnika ove općine, koji je u proteklim godinama više puta proglašavan za najboljeg načelnika u BiH. Proslavljeni ratni komandant Specijalne jedinice policije i heroj odbrane Dragan Vikić i zvanično je kandidat SBB BiH za načelnika općine Centar u Sarajevu. Za prvog čovjeka općine Novi Grad kandidiran je ugledni sarajevski kirurg Zlatko Kravić, za načelnika Ilidže Rasim Lakota, profesor na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, dok je kandidat za načelnika općine Novo Sarajevo diplomirani inžinjer arhitekture Mirza Hulusić.
Sarajlić u Zenici
Kandidat SBB BiH za načelnika općine Goražde je Muhamed Ramović, aktuelni načelnik ove općine. Kandidati ove stranke za načelničke pozicije u općinama Tuzla, Zenica, Travnik i Bihać su Fikret Selman, Ismet Sarajlić, Samir Ćurić i Mirsad Mujanović. I druge stranke jučer su dostavile svoje kandidatske liste. Prema riječima šefa Ureda SDP-a za informiranje Damira Mašića, ova stranka dostavila je 113 kandidatskih lista za općinska vijeća i skupštine. Liste kandidata za načelnike dostavljene su za 61 općinu. Među kandidatima ove stranke su aktuelni načelnici sarajevske općine Centar Dževad Bećirović, zatim Tuzle Jasmin Imamović, Bihaća Albin Muslić te Bosanskog Petrovca Ermin Hajder.
Beganović: Očekujemo pobjedu

 

– SBB BiH predstavlja alternativu postojećem stanju. Svakodnevni rast popularnosti našeg političkog projekta daje nam za pravo da očekujemo pobjedu na izborima za načelničke pozicije te u većini općinskih vijeća – kazao je Beganović, dodajući da su 40 posto kandidata SBB BiH mladi ljudi.

(DA)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend