Svijet

Lista najbogatijih Britanaca: I bez faksa su zaradili bogatstvo

Nikada nisu pohađali fakultet, ali to ih nije spriječilo da se obogate izvan svake mjere. U Velikoj Britaniji objavljena je lista “skilijunaša” (engl. vještina, zanat) stotinu najbogatijih ljudi koji su, umjesto akademske naobrazbe, završili zanat ili naukovali kao šegrti u radionicama. Koliko su pri tome bili uspješni, govori podatak da su zajedno “teški” oko 17,6 milijardi funti.
Napustili škole
– Kad sam vidio kako vodoinstalater vozi dobar automobil, napustio sam srednju školu i nagovorio ga da me primi za šegrta. Četiri sam godine naukovao, a potom otvorio vlastiti posao. Ipak, mislim da sam bio malo uspješniji od prosječnog majstora – kaže Charlie Mullins, britanski “kralj vodoinstalatera”, čija tvrtka upošljava 180 majstora i obuhvaća 150 pokretnih vodoinstalaterskih radionica. Njegova se osobna imovina procjenjuje na 55 milijuna funti. Nisu samo vodoinstalateri, zidari ili tokari na listi najbogatijih Britanaca bez akademske naobrazbe, tu su i rock glazbenik Eric Clapton, koji se nakon slikarske škole, iz koje je izašao nakon prve godine, počeo baviti glazbom, zatim chef Jamie Oliver te automobilski as Nigel Mansell. Ova trojica čak nisu ni među prvih 20 najbogatijih “skilijunaša”, kako se nazivaju bogataši bez fakulteta. Listom vladaju građevinari, vlasnici tvornica i trgovci, a s čak 1,7 milijardi funti osobne imovine prvi je sir Anthony Bamford, vlasnik tvrtke JCB koja proizvodi širom svijeta poznate bagere.
Svuda prisutan
Tvrtku je osnovao kada je izašao sa zanatske prakse za tokara, a danas su njegovi strojevi neizbježni na svakom značajnijem svjetskom gradilištu, bilo da je riječ o konstrukciji nekog velikog mosta ili tornju Burj el-Arab u Dubaiju. Dio bogatstva uložio je i u školstvo. Otvorio je, naime, školu u kojoj će djecu podučavati kako uspjeti u životu i bez fakulteta.

(Preuzeto sa www.vecernji.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend