Vijesti iz BiH

Liječnicima se javlja sve više djece s poteškoćama u disanju

Posljednjih nekoliko dana povećane su koncentracije štetnih tvari u zraku, a zagađenje zraka je u nekoliko gradova u BiH višestruko premašilo dopuštene vrijednosti.

Ovo zagađenje najviše utječe na djecu, a pedijatri upozoravaju na posljedice i savjetuju roditeljima da djecu što rjeđe izvode vani. Pedijatri na području Sarajevskog kantona proteklih se dana zbog zagađenja zraka susreću s povećanim brojem djece pacijenata koja se javljaju sa simptomima respiratornih upala.

Imamo povećan broj djece koja se javljaju zbog otežanog disanja, to su djeca koja su inače sklona bronhitisima i djeca koja imaju bronhiolitise tj. virusna oboljenja mlađe dojenčadi koja se češće manifestiraju, a kojima je okidač upravo zagađenje, rekla je u razgovoru Enisa Mulalić, predsjednica Udruge pedijatara primarne zdravstvene zaštite SK-a.

Na zdravstvene probleme uzrokovane zagađenjem žale se i roditelji, jer djeca obolijevaju i od infekcija dišnih puteva. Ova strašna viroza praćena jakim kašljem i temperaturom posljedica je ovog zagađenja. Djeca mi već sedam dana kašlju, temperaturu su imala pet dana, a mlađi sin je od gustog sekreta dobio laringitis, rekla je jedna mama konstatirajući da je na Odjelu za pulmologiju mnogo djece s istim simptomima.

Situacija je pod kontrolom u smislu liječenja i preventivnog djelovanja, kaže Mulalić. Prema njezinim riječima, djeca ne bi trebala izlaziti vani, a ako moraju izaći iz kuće, preporučljivo je nošenje zaštitne maske iako, kaže, i kroz nju prolaze neke štetne čestice.Koliko god je to moguće, nemojte izvoditi dijete vani, a vikend iskoristite da odvedete dijete na planinu i čist zrak.

Vlada SK-a donijela je mjere za osnovne i srednje škole propisane planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka koje ostaju na snazi do kraja polugodišta. Prema tome, skraćena nastava u osnovnim i srednjim školama traje do 17 sati, izvannastavne aktivnosti se ne realiziraju, učenici stanke između sati neće provoditi na otvorenom, a djeci sa zdravstvenim smetnjama omogućeno je izbivanje s nastave.

 

(Izvor:Večernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend