Vijesti iz BiH

Liječnici odlaze u EU zbog zarade i bolje edukacije

Migracije liječnika i njihov odlazak u inozemstvo nisu novost na ovim prostorima. Mlade stručne snage odlaze, a liječnici koji ostanu teško će svladati povećane potrebe stanovništva za zdravstvenom zaštitom. Stav je to predsjednika Liječničke komore FBiH Haruna Drljevića koji je zabrinut što odlaze mladi liječnici.

 

– Odlaze mladi perspektivni liječnici. Oni neće biti tu za 10-ak godina kad steknu kliničko iskustvo i budu trebali preuzeti zdravstveni sustav. U BiH ostaje vremešan liječnički korpus, a naše “nove” snage će biti u službi zdravstvenih sustava drugih država EU – kaže Drljević.

Ističe da su razlozi odlaska liječnika iz BiH loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu okrunjen lošim plaćama za težak i odgovoran posao koji rade, što mladi ljudi vide već tijekom studija medicine, sputana “profesionalna autonomija” u radu liječnika (“profesionalna autonomija” je kategorija koju je društvo dalo liječniku da slobodno prakticira), kao i slaba ili nikakva mogućnost daljnje edukacije, na čemu inzistira Komora.

Među razlozima za odlazak iz BiH je i nedostatak novca u zdravstvenim ustanovama u kojima rade liječnici, a nerijetko i rad u uvjetima koji ne zadovoljavaju medicinske standarde u opremi i lijekovima, čime, kako je kazao, liječnici izravno sebe izlažu opasnosti od odgovornosti. – Česti su i fizički napadi i zlostavljanja liječnika na radnom mjestu, nepostojanje obveznog osiguranja od liječničke pogreške, emotivno obojeni medijski napadi na liječnike, sudski sporovi koji se vode protiv njih, kao i opća besperspektivnost u bh. društvu. Sve su to razlozi odlaska – ističe.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend