Lokalne vijesti, Svijet

Leonardo DiCaprio: “Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal!”

Maida Bilal iz Bosne i Hercegovine je dobitnica Goldman nagrade za zaštitu okoliša, zbog angažmana u radu s grupom žena iz Kruščice koje su spriječile izdavanje dozvola za dvije brane na ovoj rijeci u prosincu 2018. godine.

“Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana, suočene s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama. Ova velika pobjeda dolazi usljed globalne aktivističke kampanje za zabranu novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da spase nekih 240 posljednjih rijeka koje slobodno teku u Europi od ulaska u betonske cijevi”, poručio je poznati glumac Leonardo DiCaprio, prenosi N1.

Kako je naveo, sada je ključno da Vlada Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji koji je na čekanju i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole od kojih su, tvrdi, mnoge izdane nezakonito.

“Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem, da odmah krene u akciju, predstavi nacrt zakona izaslanicima i očuva dragocjene bh. rijeke”, naveo je DiCaprio, koji je već godinama aktivan kao okolišni aktivista. On je sličan apel uputio i u rujnu prošle godine kada je podržao globalni apel Vladi FBiH za zabranu MHE.

(www.vecernji.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend