Lokalne vijesti

Lendo: Unatoč pandemiji u SBŽ-u sačuvana ekonomska i politička stabilnost

Ovo je bila godina koju je obilježila borba s koronavirusom zbog kojeg smo našem kantonu izgubili gotovo 260 života i to nas sve boli.

Bila je to, također, godina borbe za očuvanje zdravstvenog i privrednog sistema… No, Kanton je ipak sačuvao i ekonomsku i političku stabilnost i na to možemo biti ponosni. Ipak smo kao vlast odgovorili svim nedaćama, pomogli zdravstvenom i privrednom sektoru te učinili sistem održivim – kazao je Lendo novinarima u Travniku.

Osvrnuo se i na potres u susjednoj Hrvatskoj istaknuvši kako je Vlada SBŽ-a spremna pomoći pogođenim područjima.

– Pratimo situaciju i Vlada će uputiti određenu pomoć, gdje to bude trebalo. Bez obzira što je stanje i kod nas teško i složeno, za takve situacije se mora pronaći novac – dodao je Lendo.

Ministrica financija Mirjana Plavčić ocijenila je da SBŽ, unatoč pandemiji, problemima u gospodarstvu i padu javnih prihod, uspješno okončava 2020. godinu.

– SBŽ će sve preuzete obveze u roku izmiriti, a na vrijeme smo donijeli i proračun za sljedeću godinu. Vjerujemo i u pregovore s međunarodnim institucijama i u pomoć županijskim vlastima, tako da bi iduća godinu, iako otežana, trebala biti stabilna – naglasila je Plavčić.

SBŽ u 2021. godinu ulazi s usvojenim proračunom u iznosu od oko 217 milijuna maraka. Na prihodovnoj strani proračuna nedostaje gotovo 39 milijuna maraka, a u Vladi SBŽ-a očekuju da će taj minus biti riješen potporom s viših razina vlasti ili kreditnim zaduženjima.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend