Svijet

Lakše do vize za Njemačku: Novi zakon donosi olakšice, ali nije sve “med i mlijeko”

Facebook stranica Non EU Service – Germany objavila je prije izvjesnog vremena tabelu na kojoj su predstavljene osnovne razlike između Zakona 26.2 odnosno odredbe o zapošljavanju radnika iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije koji važi od 1.1.2016. do 31.12.2020. godine i novog njemačkog Zakona o zapošljavanju kvalificiranih radnika koji važi od 1.1.2020.

Radnici koji su dosad bili u Njemačkoj dobivat će vize do 2020. godine, a novim zakonom slijede brojne olakšice, ali neće sve biti “med i mlijeko”.

Prema novom zakonu se u struci može zaposliti samo osoba koja ima u toj struci nostrificiranu diplomu, dok se prema važećem zakonu osoba mogla zaposliti u bilo kojoj struci.

Kada je riječ o visini osobnog dohotka, ukida se odredba prema kojoj plaća nije smjela biti manja od zakonski propisane satnice /mjesečnog primanja. Dalje svi koji se zapošljavaju moraju imati certifikate o znanju jezika.

Čekanje na termin se drastično smanjuje – umjesto od osam do 18 mjeseci, kako je to bilo dosad, sada će to biti tri tjedna. Također, čekanje na odobrenje vize se smanjuje s tri mjeseca na tri tjedna.

Istog dana kada se odobri radna radna viza odobrava se i viza za spajanje obitelji, što je jedna od odredbi novog Zakona.

Po ovom pitanju, i jedan i drugi zakon (26.2 i FEG) spajaju obitelj po obiteljskom zakonu, a ne po radnom zakonu. Ovo znači da su nositelji spajanja, osobe koje dobiju radnu vizu ali i obitelj koja “se spaja”.

I to ostaje na snazi kod oba zakona dok god oni važe.

Razlika se vidi u uvjetima za spajanje obitelji tako da novi zakon dopušta da se na terminu kod kvalificiranih radnika podnesu dokazi o ispunjavanju uvjeta za spajanje obitelji odmah. Dakle, ako su ispunjeni svi ovi uvjeti, obitelj može ići odmah s vama, navodi se u objašnjenju na Facebook stranici Non Eu Service – Germany.

Podsjećanja radi, veleposlanica Njemačke, Kristine Hofman, početkom veljače rekla je da je, zahvaljujući dobrim ekonomskim prilikama, trenutno nepopunjeno oko 1,2 milijuna radnih mjesta u najrazličitijim oblastima i branšama.

(avaz.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend