Lako je rušiti, treba raditi i graditi, a to u Vitezu činimo

Razgovor s Muharemom Grabusom, predsjednikom Općinskog vijeća Vitez, jedne od gospodarski najuspješnijih općina u BiH, koja je primjer funkcionalnosti i uspješnosti u raznim oblastima života. Općina Vitez mnogima služi primjerom funkcionalnosti i uspješnosti u raznim oblastima života i rada. Tu spada i funkcioniranje općinske vlasti, o čemu smo razgovarali s predsjednikom Općinskoga vijeća Muharemom Grabusom.

 

■ Teče Vaš drugi uzastopni mandat predsjednika Općinskoga vijeća. Kako komentirate proteklo razdoblje?

Počašćen sam i, ne krijem, ponosan i zadovoljan što sam i drugi mandat na čelu vrlo uspješnog Općinskog vijeća. A što govori pogled unatrag, u razdoblje od prije 6 – 7 godina? Pa to se u Vitezu vidi na svakom koraku i to treba u svakoj prilici isticati i potencirati. Jer, takvih primjera kao što je Vitez, nažalost, u BiH i nema mnogo, a za to je, nema dvojbe, zaslužno i Općinsko vijeće kojemu sam na čelu već sedmu godinu.

■ Kako ocjenjujete suradnju s načelnikom Vladom Alilovićem?

Suradnja s načelnikom Alilovićem je korektna, tolerantna, s jasnim i jedinim ciljem koji nas u potpunosti obvezuje, a to je dobrobit općine i svih njezinih građana. Načelnik Alilović hoće i razumije stanje stvari, problematiku koja se za rješavanje stavlja pred OV, dijagnosticira ih, konkretizira ih kroz razgovore i dogovore, pa je i najveći broj u OV-u donesen jednoglasno. Takve ishode želimo i načelnik i ja, tako stvari postavljamo i pripremamo, pa su onda i rezultati na opće zadovoljstvo. Lako je rušiti, treba raditi i graditi, a mi to činimo.

■ Općinsko vijeće Viteza je višestranačko i višenacionalno. No, funkcionira vrlo uspješno. Što je osnovni preduvjet za to?

Bio sam općinski vijećnik u prvom poslijeratnom zajedničkom OV-u i već tada su Vitežani, dvije najjače stranke HDZ i SDA, postavile kockice na prava mjesta, zacrtale naš budući put koji se pokazao ispravnim. U Vitezu je i nakon rata, prije svih drugih općina, krenuo povratak prognanih i izbjeglih i, hvala Bogu, završio je bez ozbiljnijeg incidenta. Gradilo se i izgradilo povjerenje i tolerancija. Na tim temeljima radim i vodim OV. Sve radimo dogovorno, usklađujemo stajališta i tražimo najbolja rješenja za sva sporna pitanja, različita gledanja, očekivanja…! Naravno, u tomu imam punu potporu općinskog načelnika Alilovića i njegovih suradnika.

■ Po mnogo čemu Vitez služi primjerom uspješnosti u gospodarstvu, ali i u međunacionalnim odnosima. Što je recept za takvu klimu?

Recept je vrlo jednostavan – tolerancija, razgovori, dogovori, traženje optimalnih rješenja, poštovanje drugih i drukčijih…! Kada je Vitez u pitanju, to je već odavno prepoznato i to je naše najveće bogatstvo, naš životni, politički i ljudski moto. U Vitezu su se, već odavno, postavile stvari na realne osnove, sve se trezveno i objektivno razmatra, vaga i rješava. Nigdje nismo žurili, išli na silu, nismo, ni sa jedne strane, bilo što uvjetovali, ucjenjivali…, a do cilja smo uglavnom stizali prije drugih. Gospodarstvo je u Vitezu napravilo pravi bum, a vrata u tvrtkama „otvaraju” znanje, sposobnost, obrazovanje, stručnost, diploma…, a ne nacionalna ili vjerska pripadnost. Tako je i u institucijama, javnim poduzećima, ustanovama…! Sve to stvara pozitivnu klimu među građanima, a nadam se i vjerujem, prenosi i šire. Želim naglasiti da ništa, pa ni stanje u Vitezu, ne treba idealizirati. Jer, pred nama je još dosta nezavršenog posla, ali je vidljivo – napravili smo iskorake na koje možemo biti ponosni.

| VL |