Kupine pomažu kod alergija i dijabetesa

Nevjerovatne crne bobice za kojima smo najčešće posezali kao djeca boraveći kod bake na selu, osim osvježavajućeg učinka, imaju i veliku moć na naše zdravlje.
Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo efikasnim u prevenciji brojnih bolesti.

Veoma su korisne za zdravlje jer regulišu probavu, jačaju imuni sistem, omogućavaju zdravo funkcionisanje srca, sprečavaju rak i endotelnu disfunkciju.

Antioksidans

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo efikasnim u borbi protiv raka.
Zdravo srce

Ove male bobice obiluju polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprečavaju bolesti srca i krvnih žila. Zbog bogatstva flavonola kao što su antocijanini, kupine su veoma zdrave za srce. Ostale korisne komponente, kao što su sadržaj magnezijuma i vlakna prisutnog u kupinama, sprečavaju začepljenje arterija i stimulišu blagi protok krvi.

Boja

Snažna ljubičasta boja kupina potiče od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebno kardiovaskularnog sistema. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti.

Poboljšava probavu

Zahvaljujući visokom sadržaju prehrambenih vlakana, kupine značajno pridonose smanjenju rizika od dijabetesa, bolestima probavnog sistema poput divertikuloze, a vrijedan su saveznik pri smanjenju suvišne tjelesne mase.

Pomaže kod hroničnih bolesti

Sjemenke kupina, osim vlakana sadrže i visok nivo elegične kiseline. Taj snažni antioksidans na različite se načine bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala kako kuvanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi i kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.
Vitamini

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali i te kako bogato vitaminima C, E, folnom kiselinom te mineralima kalijuma, mangana i magnezijuma.

Snižavaju holesterol

Šaka kupina osigurava osam grama prehrambenih vlakana, s vodećim pektinom koji blagotvorno djeluje na sniženje nivoa holesterola. Zahvaljući malim količinama šećera, kupina pomaže u kontroli zdrave tjelesne težine. Zbog efikasnog čišćenja crijeva, zahvaljujući sadržaju vlakana i zahvaljujući malom broju kalorija, kupine su idealna užina tokom dijete.

Zdravlje očiju

U kupinama se nalazi lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskih očiju. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svjetla, apsorbujući opasne UV zrake.