Lokalne vijesti

KSB dobiva biciklističku stazu od Busovače do Jajca

Načelnici pet općina sa područja KSB  potpisali su sporazum o sudjelovanju u projektu “Staza stare pruge koji u narednih 18 mjeseci podržava razvoj turizma na otvorenom na području Travnika, Viteza, Donjeg Vakufa, Busovače i Jajca, a radi se o biciklističkoj stazi dugoj više od 100 kilometara.

Potpisivanjem sporazuma finalizirana je finansijska konstrukcija projekta ukupne vrijednosti više od 260.000 eura za koji je Evropska unija izdvojila 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

Admir Hadžiemrić, načelnik Travnika, naglasio je da se prema strateškim dokumentima općine uvijek vodi računa o sufinanciranju projekata koji su u interesu za ovo područje.

Načelnici općina učesnica saglasni su da više od 100 kilometara revitaliziranog područja, koje će biti kako turistička tako i rekreacijska atrakcija, su sasvim sigurno jedan novi potencijal za razvoj cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline.

Već prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, utvrđivanje trasiranja GPS-om te obilazak kompletne staze.

Miroslav Matošević, projekt menadžer i direktora Turističke zajednice KSB, radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

“Projektom ‘Staza stare pruge’ će se kreirati novi turistički proizvodi za turiste koji ovo područje posjećuju tokom ljeta u okviru turizma na otvorenom, s ciljem obogaćivanja turističke ponude i infrastrukture, kao i omasovljenja i produžavanja boravka turista u srednjoj Bosni”, kazao je Matošević.

Projekt implementiraju Turistička zajednica KSB i Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH (REZ).

Krajnji korisnici projekta su mikro, mala i srednja poduzeća i poduzetnici, uključujući putničke/turističke agencije, smještajno-ugostiteljska poduzeća te sportske klubove i udruženja građana, a cilj je privlačenje i zadržavanije što većeg broja turista.

“Ovaj projekt je jedan je od 34 razvojna projekta koji se realizuju pod okriljem Evropske unije, a koji jačaju privatni sektor u BiH”, kazala je Maja Kišić, direktorica REZ Agencije.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend