Zanimljivosti

Kreme, puderi, maskare, ruževi za usne, svi su prepuni štetnih tvari!

Na deklaracijama istaknuta imena sastojaka za većinu potrošača su tek šifre čije je značenje nemoguće dokučiti. Formaldehid, PPD, BHA i BHT, parabeni, SLS? Jesu li ovi spojevi rizični za zdravlje?

Da se ne bi brzo pokvarili, proizvođači i u kozmetičke proizvode moraju stavljati konzervanse. Tako se u hidratantnim kremama, losionima, kremama za sunčanje, maskarama, sjenilima za oči, puderima… nađu i toksični metali, a upijaju se u organizam kroz kožu. U ruževima za usne nalazi se olovo, olovke za oči i korektori sadrže kadmij, puderi i rumenila nikal, berilij je u bronzerima, a sjenila za oči i maskara sadrže arsen. Osip, mučnina, povraćanje, problemi s bubrezima, glavobolje, dermatitis, gubitak kose, neurološki i hormonalni problemi, bolovi u zglobovima i kostima te čak i rak moguće su nuspojave. Izdvajamo deset štetnih i sumnjivih kemikalija koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima koje svakodnevno koristimo, piše magazin.hr.
1. BHA i BHT
BHA (butylated hydroxyanisole) i BHT (butylated hydroxytoluene) su sintetički antioksidansi koji se nalaze u ruževima za usne i hidratantnim kremama, a mogu uzrokovati alergijske reakcije na koži te endokrine bolesti.
2. Umjetna bojila
PPD (P-Phenylenediamine) je uobičajen sastojak boja za kosu, a umjetna bojila nalaze se u mnogim kozmetičkim proizvodima. Tamne boje za kose sadrže ga u većoj količini nego svijetle. Mješavina različitih kemikalija u boji je kancerogena, a boje mogu sadržavati i nisku razinu teških metala. Neke boje nisu odobrene kao aditivi u prehrani, a koriste se u kozmetici koja se može progutati, kao što su ruževi za usne. Boje mogu sadržavati aluminij i druge toksične metale koji daju sjaj make-up proizvodima, a mogu izazvati osip i iritaciju očiju.
3. Živa
Živa se nalazi u ribi, cjepivu i amalgamskim plombama, ali i u dekorativnoj kozmetici i make-up proizvodima za oči. Živa se lako upija u kožu, preko koje ulazi u organizam, a može uzrokovati alergijske reakcije, iritacije na koži i neurotoksične posljedice.
4. Formaldehid
Sastojci koji otpuštaju formaldehid nalaze se u gotovo svim proizvodima za njegu lica, tijela i kose, kao i u antiperspirantima i lakovima za nokte. Oni mogu iritirati dišne puteve, uzrokovati astmu, alergije i reakcije na koži. Izloženost formaldehidu može izazvati i glavobolju, umor, vrtoglavicu, bolove u zglobovima i prsima te nastanak raka.
5. Parabeni
Najviše se koriste kao konzervansi u kozmetici, a nalaze se u proizvodima preparativne i dekorativne kozmetike. Mogu uzrokovati endokrine bolesti, a povezuju se s rakom dojke i poteškoćama muških reproduktivnih funkcija. Istraživanja pokazuju da metilparaben koji se nanosi na kožu, reagira s UVB zrakama i dovodi do ubrzanog starenja kože i oštećenja DNA.
6. Propylene Glycol
Derivat nafte nalazi se u dekorativnoj i preparativnoj kozmetici. Ovaj toksični aditiv uzrokuje alergijske reakcije. Dezodoransi u stiku sadrže višu koncentraciju ovog sastojka nego što se nalazi u industrijskoj primjeni.
7. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) i Sodium Laureth Sulfate (SLES)
Sodium Laureth Sulfate (SLES) nalazi se u kozmetici namijenjenoj za kupanje i tuširanje, poput šampona i pjena za kupanje te u deterdžentima za pranje. U SLES-u se mogu nalaziti etilen oksid i 1,4 dioxane, koji su kancerogeni. Sodium Lauryl Sulfate (SLS) se nalazi u deterdžentima, pastama za zube i drugim kozmetičkim proizvodima i štetan je za kosu i kožu.
8. Triklosan
Konzervans koji se nalazi u kozmetici koja ima antibakterijsko djelovanje, poput pasta za zube, sredstava za čišćenje, dezodoransa i antiperspiranta. Može uzrokovati endokrine i hormonalne bolesti i doprinijeti otpornosti bakterija na antibiotike. Također, nakon tuširanja, odlazi u okoliš gdje se nakuplja i stvara dioksine koji su toksični za okoliš.
9. Petrolatum
Mineral petrolatum nalazi se u uljima za bebe, kremama, ruževima za usne, sredstvima za odstranjivanje make-upa i sjajilu za usne. Ovo je mineralno ulje koje poput voska ostaje na površini kože, zatvara pore što dovodi do mitesera i proširenih pora.
10. Cyclomethicone i Siloxane
Sastojci na bazi silikona nalaze se u kozmetici koja hidratizira i omekšava kožu, poput krema za lice, dezodoransa u kremi i proizvoda za njegu kose. Mogu uzrokovati endokrine i hormonalne bolesti.

 

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend