Lokalne vijesti

Krčevine kod Viteza geografski centar BiH!

“Kada idemo u FIS Vitez, na ćevape kod Harija u Travnik, ili na mozak u “Bosnu”, kako su to stariji radili, prolazimo kraj geografskog centra Bosne i Hercegovine, sudeći po znanstvenom radu Harisa Jahića, Muriza Spahića i Ajdina Mezetovića sa Prirodnomatematičkog fakulteta u Sarajevu, pod nazivom ‘Geografski centar Bosne i Hercegovine’”, objavio je na svom profilu Afan Abazović.

 

Upotrebom suvremene kompjuterske tehnike i programskog paketa ArcView, uz korištenje integralnog metoda, izračunate su, s velikom preciznošću, geografske koordinate geografskog centra Bosne i Hercegovine. Dobivene vrijednosti geografskih koordinata, uz neophodno preračunavanje, prenesene su na satelitske snimke, Google Earth, kako bi se okvirno stekla slika stvarnog položaja geografskog centra Bosne i Hercegovine. Kasnijom provjerom, korištenjem suvremenog GPS uređaja, direktno na terenu je utvrđen položaj i geografske koordinate centra BIH, prenosi Blic vijesti.

Geografski centar Bosne i Hercegovine se nalazi u naselju Krčevine, općina Vitez. Centar je smješten na oko 1,5 km, sjever-sjeveroistočno od gradskog centra Viteza. Geografske koordinate geografskog centra Bosne i Hercegovine imaju sljedeće geografske koordinate:

– geografska širina φ 44° 9′ 55.41” S;
– geografska dužina λ 17° 47’ 30.40” I;
– nadmorska visina h 413 m

Topografska pozicija geografskog centra Bosne i Hercegovine je desna strana magistralnog puta Sarajevo – Travnik na ulazu u trgovačko središte Vitez, 25 metara od puta. Pripada naselju Krčevine, na livadi iza robne kuće „Buba“.

Geografski centar Bosne i Hercegovine izuzetno je važna i turistički interesantna točka, koju bi trebalo obilježiti na odgovarajući način.

U velikom broju zemalja svijeta, geografski centri su obilježeni posebnim monumentima na kojima su upisani podaci o geografskim koordinatama i nadmorskoj visini točke.

Iskreno se nadamo da ovaj rad predstavlja skromni doprinos, kako bi nadležne institucije pokrenule postupak za adekvatno obilježavanje geografskog centra, simbola državnosti Bosne i Hercegovine.

(Dnevnik.ba)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend