Glazbene vijesti

Kralj rock and rolla Elvis danas bi imao 81 godinu

Na današnji dan prije 81 godinu rođen je Elvis Aaron Presley, svjetska glazbena legenda. Često je nazivan Kraljem Rock and Rolla.

Elvis Presley rođen je 8. siječnja 1935. u gradu Tupelo, u saveznoj državi Mississippi. U javnosti je počeo pjevati s 13 godina na crkvenim svečanostima i srednjoškolskim priredbama u Memphisu. S 18 godina je napustio školu i poželio raditi kao portir u kinu i kao vozač kamiona. Prvu pjesmu snimio je kao rođendanski dar majci, a prvu ploču 1954. godine. Njegov uzlet započinje sredinom 50-tih godina hitovima “That s All Right Mama” i “Heartbreak Hotel”, a najuspješnije mu je razdoblje od 1960. do 1975. godine u kojem je izdao čak 52 ploče, a još za života ih prodaje oko 600 milijuna komada.

Filmsku karijeru započeo je 1956. filmom “Voli me nježno”. Većinom je igrao u muzičkim filmovima osrednje vrijednosti, ali s naslovnim pjesmama koje su redovito postajale hit. U razdoblju od 1957. do 1966. Presley se nalazio na listi deset najkomercijalnijih američkih glumaca.

Elvis je još za života postao legenda potukavši sve rekorde: u dvadesetak godina rada objavio je 97 ploča, a na vrhovima top lista proveo je čak 996 tjedana.

Kralj rock and rolla umro je 16. kolovoza 1977. od srčanog udara, nakon godina bolesti od gastritisa, dijabetesa i ovisnosti o drogama. No iza sebe je ostavio bogato glazbeno nasljeđe.

Izvor: cmc.com.hr

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend