Regionalne vijesti

KRADU SVE ŠTO STIGNU: Policija upozorava na opasnost od provala

U vrijeme blagdana, odlazaka na skijanje ili putovanja, treba pojačati oprez zbog mogućih provala u domove i poduzeti mjere samozaštite, upozorava policija navodeći da je riječ o čestim kaznenim djelima u kojima žrtvom može postati bilo koji građanin.

Na području zagrebačke Policijske uprave tijekom lanjskih blagdana zabilježeno je oko 150 provala, među kojima četrdesetak provala u kuće i stanove, nekoliko provala u vikendice, desetak provala u vozila, te šezdesetak provala u ostale objekte, poput šupa i podruma.

Policija stoga upozorava građane da se provale događaju uglavnom u prijepodnevnim i ranim večernjim satima. Najveći broj počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave, uglavnom kada je riječ o bravama loše kvalitete, te preskakanjem balkona ili korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća, kao što su ljestve i sanduci. Za većinu takvih djela krivo je nepoduzimanje najjednostavnijih mjera, poput zatvaranja vrata, balkona, prozora i sl.

Iskustvo pokazuje da je tijekom provala sve manje premetačina stvari, odnosno da se kradu predmeti ostavljeni na dohvat ruke, poput nakita, manje tehničke opreme, novca, hrane, alkoholnih pića i odjeće.

Kradu se i slavine, bojleri i utičnice

Na meti lopova koji provaljuju i vikednice i šupe najčešće su alati i kućanski uređaji, a događa se i da demontiraju pojedine dijelove namještaja, od slavina do bojlera i utičnica.

Zabilježeno je i nekoliko provala u domaćinstva u trenucima dok su stanari bili u domu, dok je u nekoliko slučajeva provaljeno u dva i više stanova u istom stubištu, kao i vikendica u nizu.

Za sprječavanje nenajavljenih “posjeta“ lopova policija savjetuje građanima da razvijaju dobrosusjedske odnose, jer oni donose obostranu korist i doprinose zaštiti.

Također se može nadograditi mehaničku zaštitu na ulaznim vratima i prozorima. To se odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu, koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i odvraća potencijalnog počinitelja.

Građani, budite sumnjičavi

Građani trebaju obratititi pozornost na sumnjive osobe i iznenaditi ih upitom “Trebate li pomoć” i sl. Kada im se takve osobe obrate, ne smiju biti lakomisleni već moraju pokazati sumnjičavost te pokušati zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.

Za vrijedne stvari koje se nalaze u domu treba ugraditi kućni sef, a ako građani u vrijeme blagdana otputuju izvan mjesta stanovanja neka vrijedne stvari i nakit pohrane u sefovima ili kod osoba od povjerenja.

Ako se provala ipak dogodi, policija poručuje građanima da se na mjestu događaja kreću samo ako je to nužno, kako ne bi uništavali tragove, i odmah nazovu policiju na broj 192.

(net.hr)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend