Lokalne vijesti

Koronavirus ušao u KPZ Zenica: Zatvorenik prebačen u covid bolnicu

Jedan osuđenik koji izdržava kaznu zatvora u Kazneno-popravnom zatvoru u Zenici prebačen je sinoć u zeničku bolnicu, nakon što je pokazao simptome koji ukazuju na moguću infekciju koronavirusom.

  Kako doznaje Faktor, ovaj osuđenik je tijekom dana testiran i potvrđen mu je pozitivan test. Također, čekaju se i rezultati testova nekoliko osuđenika koji su s njim bili u kontaktu, a koji su testirani jutros u KPZ-u.

Radi se o zatvoreniku H. Š. (50), koji izdržava sedmogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina. Nakon što je pred Sudom BiH proglašen krivim, dobrovoljno se javio na izdržavanje kazne i jedan je od prmjerenijih osuđenika u Zenici.

On je, navodno od ranije imao problema s plućima. Federalni ministar pravde Mato Jozić potvrdio je kako ga je Uprava zatvora obavijestila da je jednom zatvoreniku potvrđen virus.

– Sada je potrebno poduzeti sve mjere da to ne ode dalje i ispitati kako je došlo do unošenja virusa u zatvor – kazao je ministar Jozić. Direktor KPZ-a Redžo Kahrić kaže kako su odmah nakon što su se pojavili simptomi kod ovog zatvorenika poduzete sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa. – On je odmah prebačen u stacionar, a potom i u bolnicu, gdje je testiran i potvrđeno je da je pozitivan.

Četiri osuđenika koji su bili s njim u kontaktu su odmah izdvojeni. Jutros oko 10 sati su dolazili iz HES-a i testirali ih, trenutno i za njih čekamo rezultate – kazao je Kahrić.

Dodao je i kako su stražari zatvora s ovog odjela, koji su bili u kontaktu sa zaraženim, poslani kući, kao i svi ostali članovi osoblja s kojima je bio u kontaktu. Uprava zatvora će ispitati na koji način je virus unešen u zatvor, s obzirom na to da su otvorene, odnosno restoranske posjete ukinute i ograničene su samo na prostoriju s pregradama od pleksiglasa.

Također, svi zatvorenici i pritvorene osobe koje tek ulaze u zatvor idu u 15-dnevnu izolaciju, nakon čega se smještaju na neki od odjela.

Inače, u KPZ-u Zenica, od 1. listopada zatvorenicima je dozvoljeno i korištenje izvanzavodskih pogodnosti za kolovoz i rujan.

vecernji.ba

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend