Lokalne vijesti, Regionalne vijesti, Vijesti iz BiH

Korisne informacije za glasovanje: Sve što trebate znati o parlamentarnim izborima

Zastupnike u Hrvatski sabor biraju svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. U Sabor se bira 151 zastupnik od kojih se 140 zastupnika bira u deset izbornih jedinica (u svakoj po 14 zastupnika).

3 zastupnika biraju birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj (dijaspora) na temelju lista u posebnoj XI. izbornoj jedinici i osam (8) zastupnika u Hrvatski sabor biraju pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj u posebnoj XII. izbornoj jedinici koju čini područje Republike Hrvatske.

Informacije o parlamentarnim izborima
Informacije o parlamentarnim izborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Glasovanje na dan izbora traje neprekidno od 7 do 19 sati. U sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava glasovanje traje dva dana, s tim da završava na dan kada završava u Hrvatskoj. Biračka mjesta zatvaraju se u 19:00, a biračima koji su se tada zatekli na biralištu omogućit će se glasovanje. Nakon provedenih izbora i objavljenih rezultata, koalicije i stranke koje uđu u parlament pokušat će sastaviti Vladu, a mandat za sastav Vlade daje predsjednik Republike.

Pogledajte kome je i kada pošlo za rukom sastaviti vladu

Informacije o parlamentarnim izborima
Informacije o parlamentarnim izborima (Foto: DNEVNIK.hr)

Rezultate izbora zastupnika u Hrvatski sabor izbora utvrđuje Državno izborno povjerenstvo. Glasovanje se obavlja osobno, glasačkim listićem. Glasuje se za liste izborne jedinice navedene na glasačkom listiću. Glasački listić popunjava se tako da se zaokruži redni broj ispred naziva liste izborne jedinice. Ako birač želi pojedinom kandidatu na toj listi dati preferirani glas, zaokružuje redni broj ispred imena i prezimena kandidata kojemu daje preferirani glas.

Glasovanje u BiH

Biračka mjesta će biti otvorena i u Bosni i Hercegovini i to u subotu i nedjelju, 4. i 5. srpnja, od 7 do 19 sati, kako bi mogli glasovati i hrvatski državljani s bh. prebivalištem.

Izbori u BiH će biti provedeni na ukupno 45 biračkih mjesta u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci, Tuzli, Livnu i Vitezu.

U Sarajevu će biti otvoreno šest biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi, u Mostaru ima 20 biračkih mjesti na nekoliko adresa, u Banjoj Luci su dva biračka mjesta, Tuzli tri, Livnu četiri i u Vitezu 10 biračkih mjesta.

U Bosni i Hercegovini mogu glasovati hrvatski državljani koji imaju prebivalište u BiH, a ne u Hrvatskoj, a koji su prethodno izvršili aktivnu registraciju.

Ukoliko se državljanin Hrvatske nije aktivno registrirao svoje pravo glasovanja može ostvariti putem potvrde koju i na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo R. Hrvatske u BiH.

Također, mogu glasovati hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj koji su se prethodno registrirali za glasovanje u inozemstvu.

Glasovanje u Vitezu

U sjedištu Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu glasovanje će se održati na deset (10) biračkih mjesta, koja će biti otvorena u Osnovnoj školi “Vitez”, na adresi: Ulica Josipa Kurevije broj 2.

Biračka mjesta raspoređena su prema početnom slovu prezimena birača kako slijedi:

Biračko mjesto broj 36: A – Ž – Prethodna registracija birača
Biračko mjesto broj 37: A, C, Č, Ć, D, DŽ, Đ, E, F – Aktivan registracija birača
Biračko mjesto broj 38: B – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 39: G, H, I, J – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 40: K – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 41: L, LJ, N, NJ – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 42: M – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 43: O, P, R – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 44: S, Š – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 45: T, U, V, W, Y, Z, Ž – Aktivna registracija birača

Svoje biračko pravo mogu ostvariti:

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini (i nemaju
prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji su do 24. lipnja 2020. godine u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili aktivnu registraciju birača.

– hrvatski državljani s prebivalištem u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji se nisu aktivno registrirali, mogu ostvariti svoje biračko pravo temeljem potvrde koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

– hrvatski državljani nositelji hrvatskih e-osobnih iskaznica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini aktivno su registrirani po službenoj dužnosti i mogu glasovati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske na konzularnom području prema adresi svog prebivališta iz e-osobe iskaznice.

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj – a koji su u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu odnosno u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva republike Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj (potvrda iz Republike Hrvatske).

Primjena epidemioloških mjera na biralištima:

Birači su dužni poštivati sve epidemiološke mjere koje su na snazi u Bosni i Hercegovini u svrhu sprječavanja širenja pandemije COVID-19:
– U vanjskom prostoru ispred birališta, birači su dužni držati distancu – minimalno 2 metra.
– Prilikom dolaska na biralište/biračko mjesto i tijekom boravka na biralištu birači su obvezni nositi zaštitne maske.
– Birači ne trebaju nositi zaštitne rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.
– Prilikom ulaska na biralište/biračko mjesto birači su obvezni dezinficirati ruke. Dezinfekcijska sredstva su osigurana na ulazu na biralište i svako biračko mjesto.
– Birači su obvezni sa sobom donijeti vlastitu kemijsku olovku s kojom će obaviti glasovanje.
– Na biračko mjesto birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza u prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.
– Kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba
– Na biračkom mjestu može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasovanje u prostoriji.
– Nakon obavljenog glasovanja birači su dužni odmah napustiti biralište bez ikakvog zadržavanja u prostoru birališta i oko birališta.

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend