Konzulat RH u Vitezu uputio obavijest biračima

Predsjednik Republike Hrvatske je 20. svibnja 2020. donio Odluku o raspisivanju izbora za zastupnike u Hrvatski sabor koji će se na biračkim mjestima u Republici Hrvatskoj održati u nedjelju 5. srpnja 2020., a na biračkim mjestima u sjedištima diplomatskih misija i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu u subotu, 4. srpnja 2020. i u nedjelju, 5. srpnja 2020. godine, u vremenu od 07:00 do 19:00 sati.

U sjedištu Konzulata Republike Hrvatske u Vitezu glasovanje će se održati na deset (10) biračkih mjesta, koja će biti otvorena u Osnovnoj školi “Vitez”, na adresi: Ulica Josipa Kurevije broj 2.

Biračka mjesta raspoređena su prema početnom slovu prezimena birača kako slijedi:

Biračko mjesto broj 36: A – Ž – Prethodna registracija birača
Biračko mjesto broj 37: A, C, Č, Ć, D, DŽ, Đ, E, F – Aktivan registracija birača
Biračko mjesto broj 38: B – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 39: G, H, I, J – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 40: K – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 41: L, LJ, N, NJ – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 42: M – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 43: O, P, R – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 44: S, Š – Aktivna registracija birača
Biračko mjesto broj 45: T, U, V, W, Y, Z, Ž – Aktivna registracija birača

Svoje biračko pravo mogu ostvariti:

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini (i nemaju
prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji su do 24. lipnja 2020. godine u diplomatsko-konzularnom predstavništvu izvršili aktivnu registraciju birača.

– hrvatski državljani s prebivalištem u Bosni i Hercegovini (i nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj) a koji se nisu aktivno registrirali, mogu ostvariti svoje biračko pravo temeljem potvrde koju na dan izbora izdaje diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini.

– hrvatski državljani nositelji hrvatskih e-osobnih iskaznica s prebivalištem u Bosni i Hercegovini aktivno su registrirani po službenoj dužnosti i mogu glasovati isključivo na biračkim mjestima diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Hrvatske na konzularnom području prema adresi svog prebivališta iz e-osobe iskaznice.

– hrvatski državljani koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj – a koji su u diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Hrvatske izvršili prethodnu registraciju za glasovanje u inozemstvu odnosno u sjedištu diplomatsko-konzularnog predstavništva republike Hrvatske i oni hrvatski državljani koji imaju izdanu potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta u Republici Hrvatskoj (potvrda iz Republike Hrvatske).

Primjena epidemioloških mjera na biralištima:

Birači su dužni poštivati sve epidemiološke mjere koje su na snazi u Bosni i Hercegovini u svrhu sprječavanja širenja pandemije COVID-19:
– U vanjskom prostoru ispred birališta, birači su dužni držati distancu – minimalno 2 metra.
– Prilikom dolaska na biralište/biračko mjesto i tijekom boravka na biralištu birači su obvezni nositi zaštitne maske.
– Birači ne trebaju nositi zaštitne rukavice, osim ako imaju oštećenja kože i noktiju na rukama.
– Prilikom ulaska na biralište/biračko mjesto birači su obvezni dezinficirati ruke. Dezinfekcijska sredstva su osigurana na ulazu na biralište i svako biračko mjesto.
– Birači su obvezni sa sobom donijeti vlastitu kemijsku olovku s kojom će obaviti glasovanje.
– Na biračko mjesto birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 1,5 metar. Birači na red čekaju ispred ulaza u prostorije, održavajući razmak od 1,5 metar.
– Kod provjere identiteta, birač nakratko skida masku na udaljenosti od 2 metra od člana biračkog odbora, koji je zadužen za provjeravanje identiteta birača, kao i od drugih osoba
– Na biračkom mjestu može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasovanje u prostoriji.
– Nakon obavljenog glasovanja birači su dužni odmah napustiti biralište bez ikakvog zadržavanja u prostoru birališta i oko birališta.