Zanimljivosti

Konobari trpe gori stres od neurohirurga

Nova studija je pokazala da zahtjevni poslovi koji zaposlenima ne ostavljaju mnogo kontrole, najgore utiču na mentalno i fizičko zdravlje ljudi. Nije tajna da je konobarisanje težak posao. Ipak, nova studija, pokazala je da konobari trpe gori stres od neurohirurga.

Istraživanje koje su sproveli naučnici Južnog medicinskog univerziteta u Guangdžouu u Kini, obuhvatilo je podatke iz niza studija sa ukupno 138.700 ispitanika, u kojima je ispitivana veza između stresa i radnog mjesta.

Koristeći te podatke, naučnici su klasifikovali poslove u četiri grupe, na osnovu toga koliko su psihološki zahtjevni i koliko kontrole ostavljaju zaposlenom.

Među najstresnijim poslovima našlo se konobarisanje, a utvrđeno je i da uslužni djelatnici iz ove grupe imaju 22 odsto veći rizik od moždanog udara u odnosu na ljude sa manje stresnim poslovima.

Neurohirurg se, dakle, možda osjeća mentalno i fizički iscrpljeno poslije svog radnog dana, ali je zato više cijenjen od konobarice i svakako ima više kontrole nad onim što radi.

Takođe, kako B92 prenosi zbog smjenskog rada, konobari i konobarice imaju lošije životne navike, češće piju i puše i skloniji su mentalnim problemima.

“Stresan posao se vezuje za rizik od srčanih bolesti, ali su istraživanja koja su se bavila proučavanjem tog fenomena davala oprečne rezultate. Moguće je da stresni poslovi u kombinaciji sa nezdravim navikama dovode do većeg rizika”, zaključuje Dingli Su sa Južnog medicinskog univerziteta.

(Business magazin)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend