Svijet

Konferencija u New Yorku – ministrica Pendeš uvodničarka na temu “Budućnost liderstva žena”

Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš je u sjedištu UN u New Yorku, u okviru učešća na konferenciji UN „Žene na rukovodećim pozicijama“, bila uvodničarka na temu „Budućnost liderstva žena“.

Ministrica Pendeš, koja je konferenciji prisustvovala na poziv predsjedavajuće Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Marie Fernande Espinosa Garces, u svom obraćanju prisutnima, između ostalog, je istakla da je zastupljenost žena na rukovodećim pozicijama u BiH i dalje daleko od zadovoljavajućeg. „Iako je u izborni zakon uvedena rodna kvota od 40% i usvojeno niz zakonоdavnih politika koje štite prava žena u BiH, uključujući ratifikaciju međunarodnih konvencija“, prema riječima ministrice Pendeš, „ima dosta izazova u njihovoj implementaciji.“

Također, ministrica je istakla da je u okviru svog mandata radila na povećanju zastupljenosti žena u institucijama odbrane, a angažmanom u NATO inicijativi „Female Leaders in Defence and Security“ i UN inicijativi „Women, Peace and Security“ unaprijeđeni su uslovi edukacije žena u sektoru odbrane. Isto tako, uvođenjem redovnog kursa „Gender Perspectives“ u Centru za obuku za operacije podrške miru povećan je i broj žena učesnica u NATO i UN-vođenim operacijama podrške miru.

Na otvaranju konferencije obraćanje je imao i generalni sekretar UN Antonio Guterres, a na panelima su učestvovali visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, te predsjednice Litvanije, Hrvatske, Istočnog Timora, Nepala, Estonije, premijerka Islanda, te ministrice i ambasadorice UN.

(Ured za odnose s javnošću)

Previous ArticleNext Article

Send this to a friend